Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5)

Dorota, Karol i goście: Anna MuchaW kolejnym odcinku programu „Dorota, Karol i goście” wystąpiła Anna Mucha – znana z telewizji i kina młoda polska aktorka. Prywatnie wielbicielka dobrego jedzenia i talentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów…

Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich śliwek zachwyca słodyczą, a złoty napar z imbiru rozgrzewa na samą myśl o nim.

Anna Mucha: Złoty napar z imbiru

Czas przygotowania: 1h
Pozom trudności: łatwe

Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl)

Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • korzeń imbiru – 1 szt.
  • woda

Dodatki:

  • miód
  • cytryna – 1 szt.
  • pomarańcza – 1 szt.
  • cynamon
  • kardamon
  • żurawiny
  • maliny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami.
  2. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
  3. Napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.
  4. Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru

 

Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek

Czas przygotowania: 3h
Pozom trudności: łatwe

Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl)

Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • śliwki włoskie
  • cukier
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami.
  2. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem.
  3. Na bardzo wolnym ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę.
  4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach!

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek

 

Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy

Czas przygotowania: 2h
Pozom trudności: łatwe

Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • gruszki – 1 kg
  • cukier
  • cynamon
  • cytryna – 1 szt.
  • kardamon (opcjonalnie)
  • cukier wanilinowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiki z zakrętkami.
  2. Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.
  3. Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.
  4. Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-gruszkowo-cynamonowy

 

Dorota Wellman: Chutney z ananasa

Czas przygotowania: 1,5h
Pozom trudności: łatwe

Chutney z ananasa (źródło: kuchnialidla.pl)

Chutney z ananasa (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • ananas – 1 szt.
  • cukier brązowy
  • ocet winny
  • miód – 1 łyżka
  • limonka – 0,5 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • liście laurowe – 2 szt.
  • pieprz czarny – 5-6 ziaren

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: niewielki garnek, ostry nóż, drążarkę do ananasa (opcjonalnie), słoiczki z zakrętkami.
  2. Ananasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
  3. Do garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
  4. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa

 

Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry

Czas przygotowania: 2h
Pozom trudności: łatwe

Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl)

Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • pomidory – 7-8 szt.
  • cukier – 2-3 łyżki
  • cebula – 2 szt.
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • cytryna – 1 szt.
  • przyprawa curry – 1 łyżeczka
  • ocet winny – 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/karol-okrasa-konfitura-z-pomidorow-z-curry

 

Karol Okrasa: Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Czas przygotowania: 2h
Pozom trudności: łatwe

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem (źródło: kuchnialidla.pl)

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • jabłka – 5 szt.
  • chrzan tarty – 3-4 łyżki
  • czosnek – 0,5 ząbka
  • korzeń imbiru – 0,5 łyżki
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: piekarnik nagrzany do 180°C, blaszkę, papier do pieczenia, garnek z grubym dnem, blender, słoiczki z zakrętkami.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.
  3. Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.
  4. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/karol-okrasa-konfitura-z-pieczonych-jablek-z-chrzanem