Paweł Małecki: Jabłka i gruszki z rodzynkami
Składniki:
- gruszki – 1,5 kg
- jabłka – 1,5 kg
- rodzynki – 100 g
- cytryna – 1 szt.
- cukier – 500 g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: 3 słoiki o pojemności 0,7l, niewielki garnek, dużą miskę, suchą ściereczkę.
- Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
- Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
- Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/jablka-i-gruszki-z-rodzynkami