Kuchnia Lidla: Jabłka i gruszki z rodzynkami

Paweł Małecki: Jabłka i gruszki z rodzynkami

Jabłka i gruszki z rodzynkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Jabłka i gruszki z rodzynkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki: 

  • gruszki – 1,5 kg
  • jabłka – 1,5 kg
  • rodzynki – 100 g
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier – 500 g

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: 3 słoiki o pojemności 0,7l, niewielki garnek, dużą miskę, suchą ściereczkę.
  2. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
  3. Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
  4. Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/jablka-i-gruszki-z-rodzynkami