Elisabeth Duda to aktorka, pisarka, dziennikarka i prezenterka telewizyjna o polsko-francuskich korzeniach .
Z pasją odtwarza nie tylko charaktery, ale także francuskie przysmaki. Ela otwarcie przyznaje się do tego, że poza aktorstwem to właśnie kuchnia odgrywa ogromną rolę w jej życiu, dlatego chętnie gotuje i dzieli się z Polakami swoją wiedzą na temat tradycji kulinarnej Francuzów. W Kuchni Lidla prezentuje swoją filozofię gotowania, przygotowując pieczoną kaczkę z brzoskwiniami.
Jako gość Doroty i Karola zdradza, co jest dla niej ważne, jakie cechy ceni w polskich mężczyznach, skąd się biorą ślimaki na francuskim stole i dla jakich serów można stracić głowę.
Elisabeth Duda: Kaczka z brzoskwiniami
Czasy przygotowywania: 1,5h
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Składniki do kaczki:
- kaczka, tuszka – 1 szt. (ok. 1 1/2 – 2 kg)
- oliwa z oliwek
- bulion drobiowy – 1/2 szklanki
- marchew – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- liście laurowe – 3 szt.
- świeży tymianek – 1/2 pęczka
- świeży rozmaryn – kilka gałązek
- pieprz w ziarnach – 20 ziaren
- sól
- woda – 2 łyżki
Składniki do brzoskwini:
- brzoskwinie w puszce – 1 puszka
- rum – 30 ml
- pomarańcze – 1/2 szt.
Składniki na sos:
- cukier – 2 łyżki
- woda – 1 łyżeczka
- ocet – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: tłuczek, ręcznik płócienny, naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Kaczkę (oczyszczoną z wnętrzności) smarujemy oliwą. Ziarna pieprzu rozbijamy w moździerzu lub owijamy je w serwetkę i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy kaczkę rozbitym pieprzem, doprawiamy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, posiekaną w piórka cebulę, wodę, liście laurowe i tymianek. Pieczemy 60 minut w temp. 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy kaczkę sosem, który się z niej wytapia (pilnujemy, by nie przypaliła się z wierzchu).
- Wykładamy upieczoną kaczkę na talerz, a do naczynia żaroodpornego z sosem i warzywami dolewamy bulion. Naczynie wkładamy na chwilę do gorącego, lecz wyłączonego piekarnika (by utrzymać ciepło sosu i warzyw).
- Brzoskwinie, połowę soku z brzoskwiń, rum i sok z połowy pomarańczy gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
- Wykładamy upieczoną kaczkę na talerz, a do naczynia żaroodpornego z sosem i warzywami dolewamy bulion. Naczynie wkładamy na chwilę do gorącego, lecz wyłączonego piekarnika (by utrzymać ciepło sosu i warzyw).
- Cukier wymieszany z wodą przekładamy na patelnię, dodajemy ocet i pozostały sok z brzoskwiń. Podgrzewamy sos na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Uduszone brzoskwinie wykładamy na talerz z kaczką, polewamy sosem z patelni. Upieczone warzywa przekładamy do salaterki. Danie dekorujemy rozmarynem i podajemy na gorąco.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kaczka/przepisy/elisabeth-duda-kaczka-z-brzoskwiniami
Karol Okrasa: Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Czasy przygotowywania: 2h
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Składniki:
- kaczka, tuszka – 1 szt. (ok. 1 1/2 – 2 kg)
- Sól
- Biały, mielony pieprz
- czosnek – 3-4 ząbki
- imbir świeży – ok. 30 g
- cytryna – 1/2 szt.
- młoda cebulka ze szczypiorkiem – 1 pęczek
- kwas chlebowy – 500 ml
- masło – 2 łyżki
- młoda kapusta – 1 szt.
Składniki do śliwek:
- cukier puder – 30 g
- śliwki włoskie – 300 g
- czosnek -2 ząbki
- imbir – ok. 40 g
- rozmaryn – kilka listków
- żubrówka – 100 ml
- masło – 2 łyżeczki
- biały mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żeliwne, mikser lub blender. Rozgrzej piekarnik do 170-180⁰ C.
- Kaczkę dzielimy na piersi ze skrzydełkami i uda z podudziami. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Na zimnej patelni układamy kawałki kaczki od strony skóry, podsmażamy przez ok. 10 minut, by wytopić tłuszcz.
- 2 ząbki czosnku oraz niewielką ilość imbiru kroimy w cienkie plastry. Z połowy cytryny ścieramy skórkę, 4 młode cebulki kroimy na pół.
- Następnie mięso obracamy i smażymy od strony mięsa ok. 5-7 minut. Razem z kaczką obsmażamy połówki cebulek.
- Kaczkę przekładamy do nagrzanego naczynia żeliwnego. Dookoła układamy cebulki. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę podsmażamy wcześniej przygotowane 2 ząbki czosnku, imbir oraz startą skórkę z cytryny, następnie składniki przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy całość kwasem chlebowym. Dodajemy około 2 łyżek masła, sól i pieprz. Naczynie żeliwne przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180⁰ C, pieczemy minimum 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia dokładamy do kaczki pokrojoną w większe cząstki kapustę.
- Na całą powierzchnię patelni wysypujemy cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przecięte na pół śliwki i delikatnie przysmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, imbir, kilka listków rozmarynu, odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki zalewamy żubrówką, smażymy ok. 1-2 minut. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki masła, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem.
- Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, uparowaną kapustę wykładamy na patelnię i chwilę podsmażamy na rozpuszczonym maśle.
- Kawałki kaczki przekładamy na talerz razem z kawałkami cebulek. Sos z naczynia żeliwnego przelewamy przez sitko do garnka, do sosu przekładamy kawałki cebulki, które pozostały na sitku. Sos miksujemy, a następnie redukujemy. Kaczkę układamy na talerzu razem z kapustą i śliwkami. Sos wylewamy na talerz.