On nie musi udawać Greka! Teo Vafidis to prawdziwy mistrz kuchni śródziemnomorskiej. Swoje umiejętności kulinarne zaczął rozwijać już jako dziecko w rodzinnej restauracji w Serres pod Salonikami. Przez wiele lat podróżował i prowadził restauracje w całej Europie, by w końcu… zamieszkać w Polsce! To właśnie tu aktywnie promuje kulturę i kuchnię grecką. Jest ekspertem i autorytetem kulinarnym, członkiem prestiżowej kapituły Fundacji Szefów Kuchni i honorowym członkiem Klubu Szefów Kuchni Grecji. Jako osobowość telewizyjna cieszy się ogromną sympatią widzów i zaraża wszystkich swoją miłością do gotowania.
W Kuchni Lidla Teo z pasją opowiada o tradycyjnych greckich produktach i zwyczajach panujących przy stole. Zdradza też sekret długowieczności mieszkańców wyspy Ikaria i dzieli się przepisem na prawdziwą rybę po grecku, czyli aromatycznego dorsza w sosie groszkowym.
Czym jest mezes? Co oznacza siedzenie na bogato? Jakie ryby lubi jeść Teo Vafidis? Co najczęściej ląduje na jego talerzu – pstrąg, łosoś, dorsz, a może dorada?
Teo Vafidis: Pyszny duet dorsza z groszkiem
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4
Składniki na rybę:
- dorsz atlantycki – 600 g
- pieprz czarny ziarnisty – 12 ziaren
- liść laurowy – 3 szt.
- ziele angielskie – 3 ziarna
- białe wino wytrawne – 150 ml
- sól
Składniki na sos groszkowy:
- cebula średniej wielkości – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- groszek zielony, puszka – 400 g
- zielone oliwki bez pestki – 8 szt.
- oliwa z oliwek – 50 ml
- sól i pieprz do smaku
- koperek – 0,5 pęczka
- mięta – 10-12 liści
- śmietana 12% – 100 ml
Sposób przygotowania:
- Dorsza dzielimy na porcje i oczyszczamy z ości.
- Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 5 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino, solimy i przekładamy rybę do garnka skórą do góry (można dolać wody, by zakryć całą rybę). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut.
- Cebulę kroimy w piórka, siekamy drobno czosnek, odcedzamy groszek, oliwki kroimy w krążki.
- Szklimy cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodajemy czosnek, smażymy, dodajemy groszek i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy całość 2 minuty na wolnym ogniu.
- Siekamy koperek oraz miętę. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy, lekko rozgniatając groszek. Dodajemy koperek i miętę, chwilę smażymy.
- Na talerz wykładamy sos, na wierzch kładziemy rybę.
Karol Okrasa: Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Czas przygotowania: 40 min
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 2
Ryba:
- łosoś – 2 filety
Składniki na marynatę:
- świeży tymianek – 5 gałązek
- czosnek – 1 ząbek
- cytryna – 0,5 szt.
- papryczka chili – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 100 ml
Składniki na coulis:
- zielona soczewica – 250 g, ugotowana
- masło – 100 g
- papryczka chili – 0,5 łyżeczki
- czosnek – 0,5 ząbka
- białe wino wytrawne – 100 ml
- cynamon – szczypta
- sól
- mielony biały pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna – 0,5 szt.
- świeża mięta – kilka listków
Składniki na pastę z oliwek:
- zielone oliwki – 100 g
- młoda cebula – 3 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- pomidory – 2 szt.
- papryczka chili – 0,5 łyżeczki
- świeża mięta – kilka listków
- sól
- mielony biały pieprz
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- cytryna – 0,5 szt.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blachę wyłożoną pergaminem, blender. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Filety z łososia myjemy, oczyszczamy i odstawiamy na 15-20 minut.
- Mieszamy w naczyniu listki tymianku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, skórkę otartą z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę oraz niewielką ilość oliwy.
- Łososia nacieramy marynatą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną odrobiną oliwy. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C.
- Soczewicę gotujemy w wodzie (nie odcedzamy). Dodajemy masło, odrobinę posiekanej papryczki, pół posiekanego w plasterki ząbka czosnku, wino, cynamon, sól oraz pieprz. Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania wlewamy trochę oliwy (do smaku). Dodajemy sok z połowy cytryny, kilka posiekanych listków mięty, mieszamy.
- Oliwki, cebulę oraz czosnek drobno siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy trochę posiekanej papryczki, listków mięty i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Na talerz przekładamy kawałek upieczonego łososia. Z boku wykładamy coulis z soczewicy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na łososia nakładamy pastę z oliwek. Całość dekorujemy listkami mięty, skrapiamy łyżeczką oliwy i delikatnie solimy.