Dorota, Karol i goście: Teo Vafidis – świeże ryby (odc. 2)

On nie musi udawać Greka! Teo Vafidis to prawdziwy mistrz kuchni śródziemnomorskiej. Swoje umiejętności kulinarne zaczął rozwijać już jako dziecko w rodzinnej restauracji w Serres pod Salonikami. Przez wiele lat podróżował i prowadził restauracje w całej Europie, by w końcu… zamieszkać w Polsce! To właśnie tu aktywnie promuje kulturę i kuchnię grecką. Jest ekspertem i autorytetem kulinarnym, członkiem prestiżowej kapituły Fundacji Szefów Kuchni i honorowym członkiem Klubu Szefów Kuchni Grecji. Jako osobowość telewizyjna cieszy się ogromną sympatią widzów i zaraża wszystkich swoją miłością do gotowania.

W Kuchni Lidla Teo z pasją opowiada o tradycyjnych greckich produktach i zwyczajach panujących przy stole. Zdradza też sekret długowieczności mieszkańców wyspy Ikaria i dzieli się przepisem na prawdziwą rybę po grecku, czyli aromatycznego dorsza w sosie groszkowym.

Czym jest mezes? Co oznacza siedzenie na bogato? Jakie ryby lubi jeść Teo Vafidis? Co najczęściej ląduje na jego talerzu – pstrąg, łosoś, dorsz, a może dorada?

Teo Vafidis: Pyszny duet dorsza z groszkiem

Pyszny duet dorsza z groszkiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Pyszny duet dorsza z groszkiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4

Składniki na rybę:

  • dorsz atlantycki – 600 g
  • pieprz czarny ziarnisty – 12 ziaren
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • białe wino wytrawne – 150 ml
  • sól

Składniki na sos groszkowy:

  • cebula średniej wielkości – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • groszek zielony, puszka – 400 g
  • zielone oliwki bez pestki – 8 szt.
  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek – 0,5 pęczka
  • mięta – 10-12 liści
  • śmietana 12% – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza dzielimy na porcje i oczyszczamy z ości.
  2. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 5 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino, solimy i przekładamy rybę do garnka skórą do góry (można dolać wody, by zakryć całą rybę). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut.
  3. Cebulę kroimy w piórka, siekamy drobno czosnek, odcedzamy groszek, oliwki kroimy w krążki.
  4. Szklimy cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodajemy czosnek, smażymy, dodajemy groszek i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy całość 2 minuty na wolnym ogniu.
  5. Siekamy koperek oraz miętę. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy, lekko rozgniatając groszek. Dodajemy koperek i miętę, chwilę smażymy.
  6. Na talerz wykładamy sos, na wierzch kładziemy rybę.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/swieze-ryby/przepisy/teo-vafidis-pyszny-duet-dorsza-z-groszkiem-szybkie-danie

 

Karol Okrasa: Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek (źródło: kuchnialidla.pl)

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 40 min
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 2

Ryba:

  • łosoś – 2 filety

Składniki na marynatę:

  • świeży tymianek – 5 gałązek
  • czosnek – 1 ząbek
  • cytryna – 0,5 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 100 ml

Składniki na coulis:

  • zielona soczewica – 250 g, ugotowana
  • masło – 100 g
  • papryczka chili – 0,5 łyżeczki
  • czosnek – 0,5 ząbka
  • białe wino wytrawne – 100 ml
  • cynamon – szczypta
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cytryna – 0,5 szt.
  • świeża mięta – kilka listków

Składniki na pastę z oliwek:

  • zielone oliwki – 100 g
  • młoda cebula – 3 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidory – 2 szt.
  • papryczka chili – 0,5 łyżeczki
  • świeża mięta – kilka listków
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • cytryna – 0,5 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj blachę wyłożoną pergaminem, blender. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Filety z łososia myjemy, oczyszczamy i odstawiamy na 15-20 minut.
  3. Mieszamy w naczyniu listki tymianku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, skórkę otartą z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę oraz niewielką ilość oliwy.
  4. Łososia nacieramy marynatą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną odrobiną oliwy. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C.
  5. Soczewicę gotujemy w wodzie (nie odcedzamy). Dodajemy masło, odrobinę posiekanej papryczki, pół posiekanego w plasterki ząbka czosnku, wino, cynamon, sól oraz pieprz. Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania wlewamy trochę oliwy (do smaku). Dodajemy sok z połowy cytryny, kilka posiekanych listków mięty, mieszamy.
  6. Oliwki, cebulę oraz czosnek drobno siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy trochę posiekanej papryczki, listków mięty i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  7. Na talerz przekładamy kawałek upieczonego łososia. Z boku wykładamy coulis z soczewicy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na łososia nakładamy pastę z oliwek. Całość dekorujemy listkami mięty, skrapiamy łyżeczką oliwy i delikatnie solimy.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/swieze-ryby/przepisy/karol-okrasa-filet-z-lososia-z-kremowym-coulis-z-soczewicy-i-pasta-z-oliwek