Ser pleśniowy naturalnie dojrzewa przez cały okres jego przydatności do spożycia. Proces ten nie zatrzymuje się w momencie jego zapakowania, przez co ser zmienia swój smak z dnia na dzień.
Na początku dojrzewania ser pleśniowy jest twardy i ma delikatny zapach i smak. Pod koniec terminu przydatności staje się mazisty, porośnięty pleśnią i o zdecydowanie wyraźniejszym smaku i zapachu. kolor sera zaczyna się od białego na początku, do ciemnego brązowego na samym końcu.
Ser należy przechowywać w temperaturze +1 do +6 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura przyspiesza dojrzewanie sera.
Ser pleśniowy nie lubi zmian temperatur, stąd najlepiej kupuj go na samym końcu. Przed podaniem ser najlepiej wyjąć z lodówki na 20 minut przed spożyciem, aby dostosował się do temperatury otoczenia i ujawnił w pełni swój bukiet smaku i aromatu.
Najlepiej ser pleśniowy kroić specjalnym nożem do serów z dużymi oczkami i szpikulcami na końcu, dzięki czemu plasterki będą estetyczne.
Źródło: Lazur