Wędzenie ryb na zimno i ciepło – czym to się różni?

Czy zastanawiałeś się kiedyś w sklepie przy stoisku rybnym, co oznacza określenie wędzenie na zimno i na ciepło? Poniżej wytłumaczenie czym różnią się te 2 techniki wędzenia.

Wędzenie to proces odymienia dymem wędzarniczym wędzonej ryby, mięsa, owoca lub sera w celu nadania wyrobowi cennego smaku i zapachu wędzenia, wysuszenia produktu, utrwalenia go i zabezpieczenia przed zepsuciem.

Dostępne w sprzedaży ryby wędzone są na dwa sposoby:

  • ryby wędzone na zimno to ryby wędzone w niższej temperaturze przez dłuższy czas (np. przez 24h w temperaturze 10 stopni C)
  • ryby wędzone na ciepło to ryby wędzone w wyższej temperaturze, ale przez krótszy czas (np. przez 8h w temperaturze 25 stopni C)

Dobrze uwędzona ryba powinna smakować dobrze niezależnie od metody wędzenia, stąd przy wyborze ryby kieruj się raczej własnym upodobaniami smakowymi niż konkretną metodą wędzenia.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/6989 wedzenie-ryb-na-zimno-i-cieplo-czym-to-sie-rozni/,wędzenie ryb na zimno czy gorąco,ryba wędzona na zimno czy ciepło który zdrowszy,ryba wędzona na zimno czy ciepło,wedzenie na cieplo czy na zimno jest zdrowsze,ryby wędzone na zimno,ryba wedzona do jedzenia cieola czy zimna,makrela na zimno czy goraco,czym się różni wedzenie na zimno od wedzenia na gorąco,łosoś wędzony na zimno czy na gorąco