Porady kulinarne: Jak uratować zbyt kwaśny żurek?

Ugotowałeś za kwaśny żurek, który ciężko zjeść? Jest sposób, aby go uratować. Można to zrobić za pomocą sody oczyszczonej – dodaj odrobinę na czubku łyżeczki do żurku i wymieszaj. Spróbuj – jeśli będzie nadal zbyt kwaśny, dodaj jeszcze odrobinę sody, wymieszaj i spróbuj. Soda oczyszczona neutralizuje kwas w zakwasie, stąd żurek staje się mniej kwaśny. Uwaga: sody należy dodawać w bardzo małej ilości, gdyż tylko odrobina potrafi poprawić smak dużego garnka zupy! Dodanie sody powoduje, że może stać się bardziej słona, więc użyj sody a dopiero potem przyprawiaj solą – nie odwrotnie!

Najczęściej zbyt kwaśny żurek powstaje z niskiej jakości zakwasu na żur, np. ze sklepu, choć czasem zbyt długo kiszony domowy zakwas również daje zbyt mocny kwaśny smak.

Alternatywnie można żurek uratować również odrobiną cukru i większą ilością śmietany, ale to soda właśnie daje najlepszy i najszybszy efekt.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: za kwasny zurek,zbyt kwaśny żurek,kwasny zurek,za kwasny zurek co zrobic,co zrobić gdy żurek jest za kwaśny,żurek za kwaśny co zrobić,jak uratować zbyt kwaśny żurek,co dodać do żurku żeby był mniej kwaśny,https://blog wojnanasmaki pl/7035 porady-kulinarne-jak-uratowac-zbyt-kwasny-zurek/,jak złagodzić kwaśny smak żurku