Porady kulinarne: Jak uratować zbyt kwaśny żurek?

Ugotowałeś za kwaśny żurek, który ciężko zjeść? Jest sposób, aby go uratować. Można to zrobić za pomocą sody oczyszczonej – dodaj odrobinę na czubku łyżeczki do żurku i wymieszaj. Spróbuj – jeśli będzie nadal zbyt kwaśny, dodaj jeszcze odrobinę sody, wymieszaj i spróbuj. Soda oczyszczona neutralizuje kwas w zakwasie, stąd żurek staje się mniej kwaśny. Uwaga: sody należy dodawać w bardzo małej ilości, gdyż tylko odrobina potrafi poprawić smak dużego garnka zupy! Dodanie sody powoduje, że może stać się bardziej słona, więc użyj sody a dopiero potem przyprawiaj solą – nie odwrotnie!

Najczęściej zbyt kwaśny żurek powstaje z niskiej jakości zakwasu na żur, np. ze sklepu, choć czasem zbyt długo kiszony domowy zakwas również daje zbyt mocny kwaśny smak.

Alternatywnie można żurek uratować również odrobiną cukru i większą ilością śmietany, ale to soda właśnie daje najlepszy i najszybszy efekt.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: za kwasny zurek,jak uratować zbyt kwaśny żurek,co zrobić gdy żurek jest za kwaśny,zakwasny zurek,za kwasny zurek co zrobic,zbyt kwaśny żurek,jak uratować za kwaśny żurek,co dodać do żurku żeby był mniej kwaśny,gdy żurek za kwaśny,co zrobić żeby żurek nie był kwaśny