Chcesz przepisu na szczęście? Oto jest – książka duńskiej pisarki Marie Tourell Søderberg o tytule „Hygge. Duńska sztuka szczęścia” wydanej przez wydawnictwo Insignis. Dania jest uznawana za jeden z najszczęśliwszych krajów na świecie (a przynajmniej jej obywatele tak się czują) i właśnie w tym kraju istnieje pojęcie nieprzetłumaczalne na żaden inny język – to właśnie wyraz Hygge (czytaj: huu-ge) definiujący szczęście. Pojęcie to określa filozofię życia Duńczyków, przejawiającą się uczuciem szczęścia, ciepła i bliskości, które można odczuć w codziennych, najzwyklejszych sytuacjach, np. czytanie książki w ulubionej pozycji na kanapie, pyszny posiłek z przyjaciółmi. Jednym słowem Duńczycy potrafią się cieszyć każdą drobnostką dnia codziennego, na którą Polak zapewne by narzekał 🙂
Książka nie jest typową książką kulinarną, ale jeden z jej rozdziałów poświęcony jest radości z jedzenia. W tymże rozdziale nie tylko dowiadujemy się jak cieszyć się wspólnym posiłkiem, ale również poznamy kilka ciekawych przepisów, które tą radość z jedzenia mogą dodatkowo zwiększyć wyjątkowym smakiem 😉
Premiera książki miała miejsce 26 października 2016 roku i jest dostępna do kupienia m.in. w Empiku.