Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z owocami

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej Lubella
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 duże śliwki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • sól do smaku
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jęczmienną płuczemy i zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodajemy 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Ugotowaną kaszę odstawiamy i przykrywamy na 15 minut. Następnie mieszamy z jajkiem.
  3. Myjemy owoce, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwami kaszę i owoce.
  5. Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
  6. Podajemy lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem.

Źródło: Lubella

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa dania wegetarianskie