Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: dla 6 osób
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej Lubella
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 średnie jabłka
- 1 gruszka
- 4 duże śliwki
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1,5 łyżki cukru pudru
- sól do smaku
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Kaszę jęczmienną płuczemy i zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Ugotowaną kaszę odstawiamy i przykrywamy na 15 minut. Następnie mieszamy z jajkiem.
- Myjemy owoce, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
- W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwami kaszę i owoce.
- Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
- Podajemy lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem.
Źródło: Lubella
Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa dania wegetarianskie