Zapiekanka mięsna z serkiem wiejskim

Serek Wiejski PiątnicaSkładniki:

  • 1 Serek Wiejski 500g Piątnica
  • 1 serek Twój Smak 135g Piątnica
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 Jogurty Naturalne po 150g Piątnica
  • 0,25 l soku pomidorowego
  • ½ kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
  • 400 g sera żółtego
  • 7 pomidorów lub 2 puszki po 400g pomidorów bez skórki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 paczka makaronu lasagne (np. Malma)
  • do smaku: sól, oregano, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy.
  2. Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodajemy obrane, starte pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotujemy do lekkiego zagęszczenia masy. Łączymy z usmażonym wcześniej mięsem i odstawiamy.
  3. Masa serowa: W naczyniu mieszamy Serek Wiejski 500 g, Serek Twój Smak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej.
  4. Żółty ser ścieramy na tarce.
  5. Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut.

Źródło: Piątnica