Słownik kulinarny: Tangerine

Mandarynka tangerine (źródło BBC)– małe pomarańczowe owoce cytrusowe będące odmianą mandarynek, rosnące na drzewach. Tangerine uprawiane są w Chinach od ponad 3 000 lat.

Mandarynki zazwyczaj obiera się i spożywa w postaci surowej lub wykorzystuje się je do sałatek owocowych, deserów, dań głównych, dżemów i marmolad. Tangerine bardzo dobrze się obierają i dzielą na cząstki (o wiele łatwiej niż pomarańcze), są bardziej słodkie i mniej kwaśne w smaku. Wysuszone łupiny tangerine są wykorzystywane w kuchni azjatyckiej (szczególnie syczuańskiej).

Tangerine są bogatym  źródłem witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu. Zawierają również potas, magnez, witaminy B1, B2 i B3.

W Wielkiej Brytanii, mandarynki tangerine pojawiają się na półkach sklepowych od października do kwietnia i są często kojarzone z Bożym Narodzeniem. Świeży sok lub mrożony koncentrat soku z tangerine jest również dostępny w USA. W Polsce praktycznie niedostępne. Popularną alternatywą do tangerine są klementynki (bardzo popularne w Polsce),, które nazywane są często bezpestkowymi tangerine.