Polecane książki kulinarne: Sirocco – Sabrina Ghayour czyli perskie smaki z Bliskiego Wschodu

Książka kulinarna Sirocco Sabrina Ghayour29 marca 2017 roku ma premierę nietypowa jak na polski rynek książka kulinarna poruszająca tematykę coraz popularniejszej kuchni Bliskiego Wschodu. Książka wydana przez wydawnictwo Insignis nosi tytuł „Sirocco” a jej autorką jest Sabrina Ghayour – szef kuchni, nauczycielka gotowania i autorka poczytnych na całym świecie książek kulinarnych. Jej specjalnością jest kuchnia perska, wymieszana z kuchnią angielską. Autorka urodziła się w Iranie, ale obecnie od wielu lat przebywa w Anglii, budując swoje kulinarne mocarstwo. Jej pierwsza, debiutancka książka wydana w 2014 roku nosiła tytuł „Persiana” i okazała się wielkim światowym hitem, otrzymując wiele prestiżowych nagród (np. tytuł „najlepszej nowej książki kucharskiej” przyznawany „The Observer Food Monthly” oraz „książki roku 2015” w konkursie Food & Travel Awards).

Sabrina Ghayour regularnie występuje w programach telewizyjnych, takich jak BBC Good Food Show czy Taste London. Jej przepisy pojawiają się na łamach czasopism „The Times”, „The Sunday Times”, „The Evening Standard”, „The Guardian”, „The Independent”, „The Telegraph”, „Delicious”, „Waitrose Food Magazine”, „Sainsbury’s Magazine” i „BBC Good Food Magazine”. Ghayour wystąpiła również w programach Saturday Kitchen (BBC1), Great British Menu (BBC2) i Sunday Brunch (Channel 4).

Jak widać, nie mamy do czynienia z jakimś świeżakiem w branży kulinarnej, ale prawdziwym specjalistą. Tytuł książki „Sirocco” pochodzi od nazwy suchego i gorącego wiatru wiejącego w basenie Morza Śródziemnego (głównie Półwysep Apeniński, Sycylia, Sardynia, Korsyka i Malta). I takie też przepisy mają być – gorące niczym pustynny wiatr. Książka liczy bagatela aż 240 stron, na których umieszczono przepisy, które łączą smaki kuchni angielskiej wymieszanej z kuchnią orientalną. Autorka stara się przy pomocy prostych technik i łatwo dostępnych składników przygotować szybkie, ale smaczne i aromatyczne dania do przygotowania na co dzień. Jeśli brakuje nam jakiegoś składnika, można go pominąć, chyba że jest tym głównym składnikiem 🙂 Są tu pomysły na śniadania, obiady i kolacje, przekąski, potrawy dla jednej czy dwóch osób jak i na przyjęcie dla kilkunastu osób.

Ładnie wydana książka w twardej oprawie cieszy oprócz żołądka również oczy. Książka jest obowiązkową pozycją na półce w kuchni dla miłośników prostych dań i kuchni orientalnej.

Książka do kupienia od 29 marca 207 w porządnych księgarniach stacjonarnych i internetowych.

Oficjalna strona Sabriny: www.sabrinaghayour.com

Twitter: @SabrinaGhayour

Instagram: SabrinaGhayour

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/przepisy-wg-pochodzenia/kuchnia-bliskowschodnia/,https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1838 99HJ1KgGQ6al-lEGPqo1ck3TQhSrfOrTZpsFy5XmW0whKYY-cyX55HUKmNi47Tms e158d62415c7db6d7f60ea107f55986a4a5993c8&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme,książki kucharskie wschód,kuchnia bliskowschodnia,Sirocco ksiazka