Porady kulinarne: Jak nie płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli?

Chcesz uniknął płaczu gdy obierasz lub kroisz cebulę? Jest kilka sposobów, dzięki którym można tego uniknąć.

Dlaczego płaczemy przy krojeniu lub obieraniu cebuli?

Płaczemy nie z powodu zapachu cebuli, ale z gazu, który wydziela się podczas jej krojenia. Cebula zawiera enzym alliinaza, który reaguje z innymi składnikami cebuli tworząc gaz drażniący nasze oczy i śluzówki.

Oto one:

  1. Żuj gumę do żucia podczas obierania lub krojenia cebuli (sposób zalecany przez Karola Okrasę)
  2. Zmocz swoje nadgarstki w zimnej wodzie podczas krojenia (sposób zalecany przez Karola Okrasę), wymocz przez chwilę cebulę w zimnej wodzie, albo co jakiś czas przelej nóż i deskę zimną wodą (wtedy gaz łzawiący z cebuli wydziela się w mniejszych ilościach)
  3. Krój cebulę wyjętą z lodówki lub nawet z zamrażarki (niska temperatura zmniejsza ilość wydzielanego gazu)
  4. Trzymaj podczas krojenia kawałek cytryny w ustach (kwas cytrynowy neutralizuje olejki eteryczne cebuli)
  5. Używaj ostrego noża, który będzie kroił a nie rozgniatał cebulę uwalniając przez to mniej olejków eterycznych
  6. Najwięcej środka drażniącego oczy jest w rdzeniu cebuli, z którego wyrastają korzenie. Jeśli ominiemy ten kawałek i obkroimy go dookoła, to zmniejszymy lub wręcz zlikwidujemy problem z łzawieniem oczu
  7. Ponieważ gaz drażniący jest lżejszy od powietrza i łatwo się unosi do góry, czaem wystarczy podczas obrabiania cebuli usiąść – gaz ulotni się do góry omijając nasze oczy, które mielibyśmy na ich drodze, gdybyśmy stali nad deską z cebulą
  8. Użyj gogli narciarskich lub okularów do prac budowlanych
  9. Obieraj lub krój cebulę w przewiewnym miejscu (przy otwartym oknie, na tarasie)
  10. Trzymanie zapałki w ustach (ponoć siarka neutralizuje gaz łzawiący z cebuli)
  11. Krojenie świeżej cebuli zawsze będzie gorsze w skutkach dla naszych oczu niż starsza, wyleżana cebula.
  12. Dajmy pokroić cebulę komuś innemu 🙂

Źródło: jejswiat.pl, kuchnialidla.pl, karolokrasa.pl