Chcesz uniknął płaczu gdy obierasz lub kroisz cebulę? Jest kilka sposobów, dzięki którym można tego uniknąć.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu lub obieraniu cebuli?
Płaczemy nie z powodu zapachu cebuli, ale z gazu, który wydziela się podczas jej krojenia. Cebula zawiera enzym alliinaza, który reaguje z innymi składnikami cebuli tworząc gaz drażniący nasze oczy i śluzówki.
Oto one:
- Żuj gumę do żucia podczas obierania lub krojenia cebuli (sposób zalecany przez Karola Okrasę)
- Zmocz swoje nadgarstki w zimnej wodzie podczas krojenia (sposób zalecany przez Karola Okrasę), wymocz przez chwilę cebulę w zimnej wodzie, albo co jakiś czas przelej nóż i deskę zimną wodą (wtedy gaz łzawiący z cebuli wydziela się w mniejszych ilościach)
- Krój cebulę wyjętą z lodówki lub nawet z zamrażarki (niska temperatura zmniejsza ilość wydzielanego gazu)
- Trzymaj podczas krojenia kawałek cytryny w ustach (kwas cytrynowy neutralizuje olejki eteryczne cebuli)
- Używaj ostrego noża, który będzie kroił a nie rozgniatał cebulę uwalniając przez to mniej olejków eterycznych
- Najwięcej środka drażniącego oczy jest w rdzeniu cebuli, z którego wyrastają korzenie. Jeśli ominiemy ten kawałek i obkroimy go dookoła, to zmniejszymy lub wręcz zlikwidujemy problem z łzawieniem oczu
- Ponieważ gaz drażniący jest lżejszy od powietrza i łatwo się unosi do góry, czaem wystarczy podczas obrabiania cebuli usiąść – gaz ulotni się do góry omijając nasze oczy, które mielibyśmy na ich drodze, gdybyśmy stali nad deską z cebulą
- Użyj gogli narciarskich lub okularów do prac budowlanych
- Obieraj lub krój cebulę w przewiewnym miejscu (przy otwartym oknie, na tarasie)
- Trzymanie zapałki w ustach (ponoć siarka neutralizuje gaz łzawiący z cebuli)
- Krojenie świeżej cebuli zawsze będzie gorsze w skutkach dla naszych oczu niż starsza, wyleżana cebula.
- Dajmy pokroić cebulę komuś innemu 🙂
Źródło: jejswiat.pl, kuchnialidla.pl, karolokrasa.pl