Słownik kulinarny: Fine dining czyli mała porcja za niebagatelne kwoty

Fine dining (źródło: natemat.pl)

Fine dining (źródło: natemat.pl)

Fine dining to filozofia działania i serwowania jedzenia w restauracji, którą można streścić w zdaniu „piękne i pyszne jedzenie dla ciała oraz ducha”. Potrawa w stylu fine dining to najczęściej potrawa podana w wyjątkowo estetyczny sposób (misternie poukładane konstrukcje), najczęściej w małej porcji (ale na dużym talerzu), wykonana z najlepszych składników przez najlepszych kucharzy, która kosztuje krocie (nawet kilkaset złotych lub więcej za porcję). Przez wielu filozofia ta uznawana za snobizm lub nielubiana za przesadne koszty dla klienta, zaś dla smakoszy i miłośników estetyki – czysty kulinarny artyzm.

Serwowanie dań w stylu fine dining wymaga najlepszych ludzi, często drogiego sprzętu lub środków (np. w przypadku podania dania kuchni molekularnej), najlepszych, często rzadkich składników, dobrze wyszkolonych kelnerów i wyjątkowego wnętrza.

Przykładowe zdjęcia produktów w stylu fine dining znajdziesz poniżej.

 

Źródło: natemat.pl