Porady kulinarne: Jak obrać i pokroić ananasa?

Obieranie ananasa nie jest dość znaną sztuką w Polsce z uwagi na fakt, że jest to dla Polaków owoc egzotyczny, niespotykany w naszym klimacie, stąd można go wyłącznie kupić w sklepie. Do tego nie jest najtańszy, stąd nie za często gości na polskich stołach.

Ananas składa się z twardego i gorzkawego w smaku rdzenia, miąższu otaczającego rdzeń oraz skórki składającej się z niejadalnych, twardych łusek. Nie je się więc ani skórki ani rdzenia, których trzeba się pozbyć.

Są dwa sposoby oprawiania ananasa: trudniejszy ręczny i prostszy przy pomocy odpowiednich narzędzi.

Sposób 1 – ręczny, trudniejszy

  1. Ostrym nożem obkrawamy cały ananas dookoła ze skórki.
  2. Kroimy ananasa na plasterki a następnie wycinamy czubkiem noża środkową część plasterka (rdzeń owocu).
  3. Jeśli nie zależy nam na bardzo ładnych plasterkach, możemy po prostu obkroić rdzeń ananasa z miąższu na całej wysokości.

Sposób 2 – prostszy, z użyciem obieraka i noża do anasasa

  1. Wyposaż się w nóż/obierak do ananasa.
  2. Nabij obierak w rdzeń ananasa i kręć wokół własnej osi. Tym sposobem otrzymasz owoc obkrojony ze skórki, z rdzenia, pokrojony na plasterki oraz zewnętrzną część owocu (skórkę i resztę miąższu), która może posłużyć do serwowania potraw lub jako ozdoba na stół.