Słownik kulinarny: Golden syrup

Golden syrupGolden syrup- to popularny słodzik w Wielkiej Brytanii, przypominający miód. Ma postać gęstego, bursztynowego syropu będącego formą odwróconego syropu cukrowego. Tworzy się go przez rafinację soku trzciny cukrowej do postaci cukru lub potraktowanie roztworu cukru kwasem. Golden syrop został wynaleziony w 1883 roku przez szkockiego biznesmena Abram Laye. Odkrył on, że produkt uboczny z trzciny cukrowej może być użyty do stworzenia pysznego słodzika przydatnego w kuchni. Pierwsze partie produktu były sprzedawane w zielono-złotych puszkach  ozdobionych wizerunkiem lwa z rojem pszczół. W 1904 roku nazwa golden syrup została zarejestrowana jako znak towarowy, a w 2006 roku wpisana została do Księgi Rekordów Guinnessa jako najstarsza brytyjska marka.

Golden syrup jest stosowany wielu przepisach na ciasta i desery. Często jest używany jako zamiennik miodu dla tych którzy nie chcą lubi nie mogą go spożywać.