Przyprawy świata: Mirin

Mirin
– słodka przyprawa japońska w płynie o zawartości 14% alkoholu. Mirin powstaje przez zmieszanie sfermentowanego ryżu z wódką (likierem) ryżową shochu. Na początku mirin pełnił rolę napoju, jednakże w późniejszym okresie zaczęła służyć jako przyprawa do zup i sosów, teryaki oraz do ryb (dodanie do ryby mirinu pozwala usunąć „rybi” zapach). Dodatkowo mirin daje daniom atrakcyjną glazurę i głęboki smak, zapobiega rozpadaniu się składników podczas gotowania  oraz pozwala przeniknąć smakiem zupy pozostałe składniki potrawy. Zaletą mirinu jest to, że pomimo swej słodkości jest lepsza od zwykłego cukru, ponieważ powstaje z ryżu.

Występują dwie odmiany mirinu – wysokogatunkowy hon-mirin i tańszy fuu-mirin (zazwyczaj będący przetworzonym hon-mirin, z obniżoną lub zerową ilością alkoholu). Hon-mirin nie powinien być trzymany w lodówce – należy go przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od wysokiej temperatury i światła słonecznego. Z koeli fuu-mirin powinien być trzymany w lodówce.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mirin kuchnie świata