Masterchef: Gordon Ramsay – Trio klusek podawane ze smażonymi kulkami ryżowymi, czarną fasolą w zalewie limetkowo-imbirowej i polewą hoi sin

MasterchefPoniższe przepisy pochodzą z programu Mistrz kuchni (MasterChief) seria 7, epizod 12. Oryginalna nazwa przepisów to: Trio of dumplings on tempura fritters served with lime and ginger black beans and hoi sin glaze.

Składniki farszu do klusek z nadzieniem mięsnym:

  • 200g wieprzowych żeberek
  • 5 tbsp wina ryżowego Shaoxing
  • 50g kapusty  chińskiej choy sum
  • 100g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka (tbsp) oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka (tbsp)  oleju sezamowego
  • sól
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 4 przegrzebki
  • groch, do przybrania

Składniki farszu do klusek z nadzieniem grzybowym:

  • 5cm świeżego imbiru ( obrany i rozdrobniony)
  • 1 młoda cebula ( z liściami)
  • 3 łyżki (tbsp)  oleju z orzeszków ziemnych
  • 50g posiekanych grzybów Shittake
  • 50g posiekanych grzybów enoki
  • 50g grzybów oyster, drobno posiekanych
  • 1-2 łyżeczki (tsp) jasnego sosu sojowego
  • 1½ łyżeczki (tsp)  wina ryżowego shaoxing
  • ½ łyżeczki (tsp) soli
  • ½ łyżeczki (tsp)  cukru
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1½ łyżeczki (tsp)  oleju sezamowego
  • 50g wędzonego tofu (posiekanego)

Składniki ciasta do klusek z farszem grzybowym:

  • 125g mąki pszennej
  • 5 łyżek (tbsp)  wrzątku
  • mąka ziemniaczana

Składniki ciasta do klusek z farszem mięsnym:

  • 125g mąki pszennej
  • 4 łyżek (tbsp) zimnej wody
  • mąka ziemniaczana

Składniki polewy hoi sin:

  • 6 łyżek (tbsp) ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki (tbsp)  pasty  blackbean
  • 1-2 łyżki (tbsp)  miodu
  • 2 łyżeczki (tsp)  octu winnego Shaozing
  • 8 łyżeczek (tsp)  czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki (tsp) oleju sezamowego
  • 1 łyżka (tbsp)  ostrej pasty chili

Składniki do fasoli w zalewie limetkowo-imbirowej:

  • 2 łyżki (tbsp) sosu tamari
  • 100g cukru pudru
  • sok z jednej limetki
  • 150g fasoli w zalewie imbirowej

Składniki do klusek miso:

  • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
  • 8 łyżek (tbsp)  białej pasty miso
  • 200ml śmietany
  • 8 arkuszy papieru ryżowego

Składniki bulionu:

  • 1 por, grubo posiekany
  • 1 biała cebula, obrana i posiekana
  • 2 pory, grubo posiekane
  • 2 marchewki, obrane i posiekane
  • 1 bulwa kopru włoskiego, grubo posiekana
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka (tbsp)  czarnego pieprzu
  • 8 jagód jałowca ( lekko zgniecionych)
  • 2 gwiazdy anyżu
  • 1 łyżka (tbsp)  nasion kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 natka pietruszki
  • 4 łyżki (tbsp)  wytrawnego białego wina
  • sok z połowy cytryny

Składniki do smażonych kulek z mąki ryżowej:

  • 25g mąki ryżowej
  • 75g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka (tsp)  proszku do pieczenia
  • zimna woda gazowana
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 50g kiełków fasoli
  • 25g ciemnej fasoli z puszki
  • 100g kapusty pekińskiej (rozdrobnionej)
  • 25g chińskiego czarnego mchu
  • posiekany pęczek kolendry
  • 1 łyżka (tbsp)  pieprzu seczuańskiego
  • oleju roślinnego do smażenia

 

 

  1. Farsz do klusek na parze: Włóż żeberka wieprzowe do grubej patelni lub garnka, zalej winem, duś przez dwie godziny na bardzo małym ogniu dolewając wody jeżeli będzie potrzeba.
  2. Farsz do pierożków: Liście młodej cebuli i imbir rozgnieć tasakiem i włóż do 50ml wody ( żeby nasiąkły).
  3. Ciasto do pierożków: Mąkę pszenną zmieszaj z wrzątkiem, dopraw solą i zagniataj przez 10 minut. Zagniecione ciasto włóż do miski i odstaw na 30 minut.
  4. Tak samo zrób ciasto do klusek na parze ( zamias wrzątku zimna woda). Pamiętaj aby nie pomylić misek z ciastami.
  5. Polewa hoi sin: Wymieszaj składniki do polewy i lekko podgrzej. W razie potrzeby dodaj więcej miodu i wody, tak aby uzyskać syrop. Dopraw przyprawami do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  6. Fasola limetkowo – imbirowa: Do patelni wlej tamari, sok z limetki, wsyp cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Dodaj czarną fasolę i mieszaj, aż pokryje się dokładnie glazurą. Pozostaw do ostygnięcia
  7. Ziemniaki: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Na blasze do pieczenia rozłóż papier ryżowy. Na papierze rozłóż plastry ziemniaków i zalej je pastą miso wymieszaną ze śmiataną. Podpiecz przez 10 minut, następnie przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, piecz aż ziemniaki zrobią się rumiane. Ostudź i włóż do lodówki.
  8. Bulion: Umieść wszystkie składniki oprócz wina i cytryny w głębokiej patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Dodaj wino i plastry cytryny. Przecedź przez gęste sito i ostudź.
  9. Aby dokończyć farsz do pierożków wlej olej z orzeszków ziemnych na patelnię i delikatnie podsmażaj na nim grzyby. Po podsmażeniu wyjmij grzyby za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odcedź namoczoną wcześniej cebulkę z imbirem i dodaj do grzybów razem z olejem sezamowym, winem, solą, cukrem, białym pieprzem, olejem sezamowym i pokruszonym tofu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.

10.  Aby dokończyć farsz do klusek na parze z ugotowanych żeberek oddziel mięso ( rozdrobnij) za pomocą widelca. Od kapusty choy sum odetnij kwiaty ( będą wykorzystane do dekoracji) , a liście sparz we wrzątku ( ok. 20 sekund). Pozbądź się nadmiaru wody i poszatkuj drobno liście. Wymieszaj razem posiekane liście, mielone mięso wieprzowe, mięso z żeberek, olejem z orzeszków ziemnych, olejem sezamowym, dopraw solą i białym pieprzem.

11.  Blat posyp mąką ziemniaczaną. Ciasto ( z gorącej wody) ugniataj dwie minuty i uformuj wałek o średnicy 2 cm. Podziel na cztery równe kawałki. Powstaną z nich cztery pierogi. Żeby uformować pieroga spłaszcz kawałek ciasta i uformuj z niego kółko o średnicy ok. 6cm. W środku umieść łyżkę farszu, złóż ciasto na pół i zlep krawędzie. Ciasto, którego chwilowo nie używasz przykryj wilgotną ściereczką, żeby zachowało odpowiednią konsystencję.

12.  Do klusek na parze uformuj tak samo kółka z ciasta jak w poprzednim kroku. Każdy kawałek ciasta oprósz w mące ziemniaczanej i za pomocą drewnianej łyżki zrób wgniecenie w środku ( miejsce na farsz). Umieść łyżeczkę farszu w wgnieceniu i delikatnie ściśnij, tak, aby kluski pozostały otwarte.

13.  Z podpieczonych wcześniej ziemniaków wytnij cztery kółka o średnicy 6 cm. Papier ryżowy stanie się bardziej wiotki, kiedy zanurzysz wycięte kółka na 10 sekunt we wrzątku. Umieść wycięte kółko między dwoma arkuszami  arkuszami papieru ryżowego i ściśnij.  Za pomocą foremki o średnicy 8cm wytnij kółko ze ściśniętego arkusza.

14.  Smażone kulki : Wymieszaj mąkę ryżową, kukurydzianą i proszek do pieczenia w dużej misce. Zagnieć z gazowaną wodą ( powinno mieć konsystencję śmietany). Ciasto dopraw solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Dodaj kiełki fasoli, czarną fasolę, rozdrobnioną kapustę, czarny mech, kolendrę i pieprz syczuański. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj kulki za pomocą łyżeczki i smaż w głębokim oleju (rozgrzanym do 175oC). Smaż 2 -3 minuty, aż staną się złocisto brązowe. Usmażone kulki umieść na papierze kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

15.  Do głębokiej formy do pieczenia wlej bulion. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oCi gotuj w bulionie kluski miso przez 12 minut. Piluj, żeby kluski do połowy wysokości znajdowały się w bulionie. Trzymaj ciepłe do podania.

16.  Na garnku z gotującą się wodą umieść bambusowe naczynie do gotowania na parze, wyścielone lekko naoliwionym pergaminem. Na pergaminie umieść kluski ( z farszem z mięsa wieprzowego) i przykryj. Trzemaj na parze przez 3 minuty, po tym czasie skrop lekko wodą, aby usunąć nadmiar mąki ziemniaczanej i pozostaw w parze przez następne trzy minuty. W międzyczasie podsmaż lekko przegrzebki na oleju z orzeszków ziemnych i umieść na wierzchu klusek tuż przed podaniem.

17.  Pierogi podsmaż przez 2 minuty na oleju z orzeszków ziemnych , następniej wlej kilka łyżek wody i natychmiast przykryj. Trzymaj pod przykryciem, 4-5 minut, potem jeszcze smaż bez przykrycia przez 2 minuty. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą papieru kuchennego.

18.  Umieść na talerzu dwie smażone kulki. Na talerz rozlej odrobinę polewy hoi sin i umieść po jednej klusce każdego rodzaju. Umieść kilka ziaren fasoli, udekoruj groszkiem i kwiatami choy sum.