Przyprawy świata: Asafetyda

Asafetyda (źródło: BBC)Inne nazwy asafetydy to gumożywica,  smrodziec (lub smrodzieniec), czarcie łajno (ang. stinking gum lub asafoetida, niem. Stinkasaft, hin. hing) – bardzo popularna w kuchni indyjskiej przyprawa o intensywnym smaku podobnym do cebuli (stąd jest używana przez niektóre grupy wyznaniowe nie jedzące cebuli i czosnku lub osoby, które nie lubią tych dwóch roślin) otrzymywana z kłączy zapaliczki cuchnącej. Często wykorzystywana jest w daniach wegetariańskich. Pasuje do duszonych warzyw, ryb, mięs i roślin strączkowych (dzięki swym właściwościom zapobiega wzdęciom). Na początku zapach może odstraszać, ale w trakcie gotowania zapach znika a smak potrawy będzie lepszy. Nie jest polecana kobietom karmiącym, kobietom w ciąży oraz małym dzieciom. Asafetyda jest sprzedawana najczęściej w postaci proszku lub bloku żywicy.

Asafetyda wykorzystywana jest również w medycynie naturalnej i konwencjonalnej.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: lajno przepis