Przyprawy świata: Pieprz seczuański (syczuański)

Pieprz seczuański(Szechuan pepper) –  przyprawa, która naprawdę pieprzem nie jest – to rdzawe jagody odmiany chińskiego jesionu kolczastego. To niewielkie drzewo cytrusowe pochodzi z prowincji Syczuan w południowo-zachodnich Chinach. Jest to średnio ostry pieprz ( dużo łagodniejszy niż większość przypraw z tego regionu), ma niepowtarzalny cytrusowy smak. Pieprz powstaje przez zmielenie suszonych jagód jesionu.

Ciekawostką jest że w latach 1968 – 2005 USA zakazywało sprowadzania pieprzu seczuańskiego, ponieważ odkryto ,że bakterie które zawierają jagody jałowca mogą powodować choroby plantacji cytrusowych(niegroźne dla ludzi). Zakaz zniesiono kiedy udowodniono, że poddanie ziaren działaniu temperatury 71 stopni Celsujsza zabija groźne bakterie ( pieprz musi być poddany tej operacji przed wjazdem do USA).

Pieprz seczuański jest szeroko stosowany w kuchni chińskiej, szczególnie pasuje do drobiu. Jest składnikiem mieszanki „pięć smaków”