Morele w karmelu

Składniki:

  • 10 moreli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Grill piekarnika rozgrzać do 250 stopni. Morele umyć i osuszyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Płaskie naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i rozłożyć na nim połówki moreli ( częścią wypukła do dołu). Owoce posypać cukrem. Na wierzchu rozłożyć płatki zimnego masła. Morele zapiekać pod grillem piekarnika ok. 6 minut, aż będą złocistożółte, a cukier zacznie się rozpuszczać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną masę i podawać w oddzielnym naczyniu. Morele w karmelu najlepiej smakują prosto z piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika można je podlać niewielką ilością brązowego rumu lub likieru morelowego, a po postawieniu na stół – podpalić.