Category: Porady kulinarne

Tradycje wielkanocne na świecie

Już wkrótce w Kościele katolickim odbędzie się jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich – Wielkanoc. Historia tego święta sięga 325 roku. Podczas soboru nicejskiego ustalono, że będzie się ją obchodzić w pierwszą niedzielę, po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Z tego powodu Wielkanoc jest świętem ruchomym: najwcześniej może wypaść 22 marca, najpóźniej 25 kwietnia. W 2016 roku Wielkanoc wypada 27 marca. W kościele prawosławnym Wielkanoc obchodzi się zgodnie z kalendarzem juliańskim.

Domowe przetwory – by zima miała smak lata

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv)

Może i robienie domowych przetworów nie należy do najbardziej rozrywkowych zajęć, jednak efekty poświęconego na to czasu wynagradzają każdy wysiłek. Oczywiście można przecież pójść do sklepu i kupić słoiczek ulubionego dżemy lub konfitury, jednak czy w tym wypadku smak jest równie naturalny a produkt zdrowy? Chyba tak to nie działa.