Category: Porady kulinarne

Tradycje wielkanocne na świecie

Już wkrótce w Kościele katolickim odbędzie się jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich – Wielkanoc. Historia tego święta sięga 325 roku. Podczas soboru nicejskiego ustalono, że będzie się ją obchodzić w pierwszą niedzielę, po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Z tego powodu Wielkanoc jest świętem ruchomym: najwcześniej może wypaść 22 marca, najpóźniej 25 kwietnia. W 2016 roku Wielkanoc wypada 27 marca. W kościele prawosławnym Wielkanoc obchodzi się zgodnie z kalendarzem juliańskim.

Domowe przetwory – by zima miała smak lata

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv)

Może i robienie domowych przetworów nie należy do najbardziej rozrywkowych zajęć, jednak efekty poświęconego na to czasu wynagradzają każdy wysiłek. Oczywiście można przecież pójść do sklepu i kupić słoiczek ulubionego dżemy lub konfitury, jednak czy w tym wypadku smak jest równie naturalny a produkt zdrowy? Chyba tak to nie działa.

Jak odkryć koło na nowo, czyli o kształcie porcelany słów kilka

Villeroy & Boch - linia Urban nature

Gdyby zapytać kilka osób, z jakim kształtem kojarzą zastawę stołową lub serwis obiadowy, to zdecydowana większość osób zapewne wskazałaby koło. Ale w obecnych czasach nie jesteśmy skazani jedynie na okrągłe talerze, spodki i filiżanki, ponieważ bogata oferta serwisów obiadowych jest pełna nie tylko różnych wzorów, ale i kształtów.