Jaka jest różnica i na czym polega wędzenie ryb na zimno lub ciepło?
Kategoria: Porady kulinarne
Przegląd przypraw w polskiej kuchni
Tradycje wielkanocne na świecie
Już wkrótce w Kościele katolickim odbędzie się jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich – Wielkanoc. Historia tego święta sięga 325 roku. Podczas soboru nicejskiego ustalono, że będzie się ją obchodzić w pierwszą niedzielę, po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Z tego powodu Wielkanoc jest świętem ruchomym: najwcześniej może wypaść 22 marca, najpóźniej 25 kwietnia. W 2016 roku Wielkanoc wypada 27 marca. W kościele prawosławnym Wielkanoc obchodzi się zgodnie z kalendarzem juliańskim.
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice
Gastronomia od kuchni czyli kilka ciekawostek o wyposażeniu kuchni w hotelu czy restauracji
Dowiedz się wszystkiego o wyposażeniu dla gastronomii i dlaczego domowy sprzęt nie nadaje się do restauracji.
Porady kulinarne: Jak dojrzewa ser pleśniowy i jaki powinien mieć kolor?
Program kulinarny: Opolskie od kuchni
Kuchenna ergonomia czyli jak gotować komfortowo i przyjemnie
W kuchni spędzamy sporo czasu. Warto zatem zrobić wszystko, by nasze gotowanie było komfortowe i przyjemne. Pomogą nam w tym zasady kuchennej ergonomii.
Domowe przetwory – by zima miała smak lata
Może i robienie domowych przetworów nie należy do najbardziej rozrywkowych zajęć, jednak efekty poświęconego na to czasu wynagradzają każdy wysiłek. Oczywiście można przecież pójść do sklepu i kupić słoiczek ulubionego dżemy lub konfitury, jednak czy w tym wypadku smak jest równie naturalny a produkt zdrowy? Chyba tak to nie działa.