Sos Marinara jest składnikiem wielu przepisów Buddy’ego Valastro w jego programie „Buddy Valastro gotuje”, stąd przed przystąpieniem do przyrządzania jego potraw należy przygotować wcześniej sos Marinara.
Składniki:
- 2 puszki zgniecionych pomidorów (każda po 800 g)
- 2 puszki pokrojonych pomidorów we własnym sosie (każda po 400 g)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka soli
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, podartych na małe kawałki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej w garnku oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zmieni kolor na złoty, dodaj pomidory, sól i gałązkę bazylii.
- Pomieszaj dobrze, aby połączyć składniki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
- Gotuj sos na wolnym ogniu przez 2-30 minut aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. Zdejmij z ognia i wrzuć podarte liście bazylii. Pomieszaj i gotowe.