Składniki:
- 4 białka z dużych jajek
- 2 filiżanki cukru
- 1/2 filiżanki wody
- 1/3 filiżanki syropu kukurydzianego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Utrzeć białka, 1/2 filiżanki cukru, 4 łyżeczki utrzeć na jednolitą masę. Gotować ok. 10 min. na małym ogniu stale mieszając. Przenieść do miski i ubić na sztywno. Pozostały cukier, wodę, syrop kukurydziany i sól. Pędzelkiem do ciast zanurzonym w zimnej wodzie zmywać brzegi rondelka by nie tworzyły się kryształy cukru. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Niewielkim strumieniem przelać zawartość do białek jajecznych, stale mieszając. Dodać wanilie i ubijać do uzyskania dobrze rozsmarowującej się konsystencji.