Buddy Valastro gotuje – Rigatoni a’la wódka, Pieczone Ziti, Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym (odc. 6)

W tym odcinku Buddy Valastro wraz ze swoją siostrą Lisą ugotują następujące potrawy: Rigatoni a’la wódka, Pieczone Ziti, Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym.

Oryginalna nazwa przepisów: Rigatoni alla vodka, Baked Ziti, Potato Gnocchi.

Rigatoni a’la wódka

Składniki:

  • oliwa z oliwek extra-virgin
  • pół małej cebuli, posiekanej
  • 6 cienkich plasterków sera prosciutto lub pancetta,
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 duża puszka zgniecionych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 450 g makaronu rigatoni
  • 1 szklanka śmietany
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Napełnij duży garnek wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Rozgrzej na patelni kilka kropel oliwy. Dodaj cebulę i smaż do miękkości. Dodaj prosciutto, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez minutę. Dodaj pomidory i cukier i duś przez 15 minut.
  3. Do gotującej się lekko osolonej wody wrzuć rigatoni. Uhotuj al dente.
  4. Wlej do miski śmietanę i ubij ją na sztywno. Delikatnie dodaj ją do sosu pomidorowego.
  5. Odcedź makaron rigatoni i dodaj sos. Wymieszaj i przypraw w razie potrzeby. Dodaj bazylię i podawaj do spożycia.

Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym

Składniki do gnocchi:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 żółtka jajek, ubite
  • 1-2 szklanki mąki pszennej (nie wszystka musi być użyta)
  • pół łyżeczki soli
  • trochę startej gałki muszkatołowej

Sos grzybowy:

  • 560 g grzybów cremini, odcedzone i posiekane
  • odrobina suszonych borowików (lub odpowiednik świeżych)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki włoskiego wina wytrawnego
  • 2 duże ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2-3 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • świeży parmezan do posypania
  • sól i świeży pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Ponakłuwaj ziemniaki i piecz aż będą dobre (45 minut do godziny). Wyjmij z piekarnika i poprzekrawaj wzdłuż ziemniaki, naciśnij końce aby uwolnić parę (im bardziej suche ziemniaki tym mniej lepkie gnocchi). Kiedy trochę ostygną na tyle, że można je wziąć do ręki, rozsyp masę na stolnicy. Pozwól ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej.
  2. Posyp solą i startą gałką muszkatołową. Dodać jajko i 1/2 szklanki mąki. Przy pomocy metalowej packi zacznij podnosić i składać masę ziemniaczaną, wkrawając jajka i mąkę do ziemniaków (można również mieszać masę rękami). Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj następną porcję 1/4 szklanki mąki i dalej mieszaj masę do czasu gdy będzie składać się z małych okruszków. Zrób z masy kulkę i odłóż na chwilę na bok.
  3. Na posypanej mąką stolnicy ugnieć i poskładaj kilkakrotnie lekko masę ziemniaczaną – ciasto powinno łatwo plastyczne i niezbyt lepkie. Dodaj trochę mąki jeśli trzeba – im mniej mąki dodasz tym gnocchi będą bardziej kruche.
  4. Podziel ciasto na 4 części. Na obsypanej mąką stolnicy zacznij rolować jedną cześć ciasta tak, aby powstał długi cienki rulon o szerokości ok. 1 cm. Pokrój nożem rulon na małe kawałeczki i rozłóż na podsypanej mąką desce.
  5. Gotuj gnocchi na małym ogniu w lekko osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedź i wrzuć do sosu.
  6. Zalej ciepłym bulionem porcję grzybów w misce. Pozwól nasiąknąć grzybom przez 20 minut. Odcedź grzyby, przepłucz je. Posiekaj drobno grzyby i odstaw na bok. Przecedź przez gazę wywar z grzybów, gdyż przyda nam się później.
  7. Pokrój grzyby cremini na plasterki, rozgrzej mocno dużą patelnię (aby zmieściły się na niej sos i gnocchi) i dodaj oliwę. Wsyp grzyby i lekko posól. Gotuj mieszając aby grzyby puściły sok. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż sok z grzybów się zredukuje i kompletnie odparuje. Dodaj borowiki, czosnek i czerwoną paprykę. gotuj aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają i zaczną wysychać.
  8. Dodaj wina i pozwól się mu z zredukować. Dodaj pół szklanki wywaru z grzybów, pozwól mu się zredukować, dodaj kolejne pół szklanki wywaru i znowu zredukuj. Wsyp natkę z pietruszki, spróbuj i posól w razie potrzeby. Zdejmij z ognia jeśli gnocchi jeszcze się nie ugotowały.
  9. W międzyczasie gotowało się gnocchi. Ugotowane i odcedzone gnocchi wsyp do gotowego sosu grzybowego. Włącz gaz pod patelnią, dodaj 1/2 szklanki wywaru z grzybów tak aby przykryły gnocchi. Jeśli gnocchi pochłoną wywar, możesz go jeszcze trochę dodać jeśli nie chcesz zbyt miękkich kopytek.
  10. Do gotowych dodaj masła i oliwy truflowej. Posyp startym parmezanem.

Pieczone ziti

Składniki:

  • 450 g makaronu typu ziti rigati (rurki)
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki świeżego sera ricotta
  • 1 szklanka startego sera fontinella
  • 170 g mortadeli pokrojonej w grube plasterki
  • łyżeczka soli
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 450g
  • pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
  • 2 łyżki masła + trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ugotuj makaron ziti na al dente i odcedź.
  2. Do dużej miski wlej śmietanę, ricottę, ser fontinella, sól, mortadelę i pomidory z puszki. Dodaj makaron i wymieszaj.
  3. Przełóż makaron z dodatkami do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut. Po 15 minutach pomieszaj całą zawartość naczynia dużą łyżką, posyp z wierzchu bułką tartą i daj trochę masła. Piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/przepisy-wg-autora/buddy-valastro-gotuje/page/9/