W czwartym odcinku pt. Sycylijski Wieczór (Sicilian Soiree) Buddy powraca do swoich korzeni i przygotowuje prawdziwe sycylijskie dania, a wśród nich: pastę ala norma, steki pizzaiola i ulubioną, cytrynową granitę.
Oryginalna nazwa przepisów: Pasta alla Norma, Lemon granita, Steak Pizzaiola.
Pasta alla Norma
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- oliwa z oliwek
- 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
- 750 g pomidorów z puszki
- 1 pęczek posiekanej bazylii
- 1 łyżka słodkiego masła
- 500 g krótkiego makaronu, np. gemelli
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka, roztrzepane
- bułka tarta wg. Buddy;ego Valastro
- sól
- 3/4 pokruszonego sera ricotta salata
Sposób przygotowania:
- Odetnij końcówki bakłażana i obierz je ze skórki. Pokrój jednego bakłażana w cienkie krążki przez szerokość a drugiego na grubsze plasterki. Włóż jedne i drugie kawałki bakłażana do durszlaka, posól je i pozwól im odcieknąć przez około godzinę. Wysusz je później na ręczniku papierowym.
- W sużym garnku zagotuj wodę. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, usmaż cebulę aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj grube plasterki bakłażana i smaz przez 5 minut.
- Dodaj pomidory z puszki i zagotuj sos i gotuj przez 5 minut. Dodaj masło i bazylię. Spróbuj i w razie potrzeby przypraw.
- W gotującej się wodzie ugotuj makaron al dente.
- Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oliwy. Obtocz cienkie krążki bakłażana w mące, potem zamocz w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż bakłażana na złoty kolor z obydwu stron.
- Odcedź makaron i dodaj sos z plasterków bakłażana. Wymieszaj. Przełóż makaron na talerz. Pokrój usmażonego bakłażana na 3 części i połóż na wierzchu makaronu.
- Posyp danie pokruszoną ricottą.
Stek Pizzaiola
Składniki:
- 4 sztuki steku ribeye (inne nazwy: Rib-Eye steak, Delmonico Steak, polski odpowiednik: rozbratel – mięso z wysokiego żebra młodych zwierząt) o wadze ok. 350 g o grubości ok. 3 cm
- 3 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę i podzielone
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g grzybów cremini, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
- sól i świeży czarny pieprz
- 1 średnia czerwona cebula, obrana i poszatkowana
- 1 duża czerwona papryka, rdzeń usunięty, pokrojona w plasterki o grubości 1 cm
- 1 duża żółta papryka, rdzeń usunięty, pokrojona w plasterki o grubości 1 cm
- pół szklanki białego półwytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów z sokiem, pogniecionych ręką
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej natrzyj każdy stek solą, jednym rozgniecionym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na noc. Przed przyrządzaniem dania potrzymaj mięso przez chwilę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej dużą patelnię i dodaj kilka łyżek oliwy. Wsyp pokrojone grzyby i posyp solą. Smaż grzyby na dużym ogniu aż się lekko skarmelizują i puszczą sok przez kilka minut. Dodaj cebulę, papryki i szczyptę soli i smaż aż sie cebula i papryka lekko skarmelizują.
- Zmniejsz ogień. Dodaj zgnieciony czosnek, pomieszaj i duś warzywa do miękkości. Dodaj białego wina, zredukuj sos do postaci syropu.
- Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem, duś mieszając aż sos będzie aromatyczny. Ściągnij z ognia, dodaj kolejny czosnek, oregano i natkę pietruszki. Sprawdź smak i dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
- Rozgrzej grill, smaż mięso według własnego upodobania. Zdejmij z grilla i pozostaw na chwilę. Serwuj mięso obłożone sosem pizzaiola.
Cytrynowa granita
Składniki:
- długie paski ze skórki z jednej cytryny
- 1 szklanka świeżego soku z cytryny
- 2 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze, można dodać jeszcze dodatkowo 2 łyżki cukru)
- 2 małe gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wszystkie składniki w garnku, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści. Ściągnij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Włóż do lodówki i schłodź.
- Przełóż masę do formy na ciasto i umieść w lodówce. Po 30 minutach przy pomocy widelca zgarnij zamrożone krystałki granity z brzegów formy do środka i ponownie włóż do lodówki. Po 30 minutach ponownie zgarnij zamrożoną z brzegów masę do środka. Powtarzaj zgarnianie co pół godziny aż cała masa będzie miała konsystencję pokruszonego lodu (po ok. 2-3 godzinach).