Amoniaczki

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 8 dkg tłuszczu
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 białko do smarowania
  • ok. 1/8 litra mleka
  • 1 dkg amoniaku
  • 5 dkg cukru kryształu do posypania
  • 2 dkg margaryny do formy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do posypywania. Posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jajo, cukier waniliowy i tyle mleka, aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka. Układać na posmarowanej blaszce. Smarować białkiem, posypać cukrem, nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180o– 200oC.