Składniki:
- 50 dkg mąki
- 8 dkg tłuszczu
- 12 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 białko do smarowania
- ok. 1/8 litra mleka
- 1 dkg amoniaku
- 5 dkg cukru kryształu do posypania
- 2 dkg margaryny do formy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do posypywania. Posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jajo, cukier waniliowy i tyle mleka, aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka. Układać na posmarowanej blaszce. Smarować białkiem, posypać cukrem, nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180o– 200oC.