Przepisy kuchni świata

Słownik kulinarny: Kardamon

Kardamon (łac. Elettaria cardamomum, ang. cardamom, cardamon, green vardamom) to przyprawa  z rodziny imbirowatych. Nasiona z orzeszków krzewu kardamonu rosnącego w krajach tropikalnych mają bardzo mocny ale przyjemny cytrynowo-imbirowy zapach i smak. Kardamonu używa się często w  kuchni indyjskiej, arabskiej, skandynawskiej i afrykańskiej, dodatku do kruchych ciasteczek, słodkich sosów, wędlin i likierów. Doskonałe są pomarańcze posypane kardamonem, a kawa z drobiną tej przyprawi nabiera wspaniałego smaku.

Kardamon w sprzedaży występuje w 3 postaciach:

Zazwyczaj w przepisach, w których mowa jest o kardamonie, należy użyć zielonego kardamonu, jednakże z uwagi na utrudnioną dostępność tej formy kardamonu w Polsce, używa się zazwyczaj sproszkowanej postaci.

Istnieje również brązowa odmiana kardamonu używana przez Indian do ostrych przypraw.

Jeden strąk zielonego kardamonu to odpowiednik 1/6 łyżeczki sproszkowanej postaci. Kardamon można zastąpić identyczną ilością zmieszanej gałki muszkatołowej z cynamonem, samym cynamonem, samą gałką muszkatołową lub mielonym czosnkiem pomieszanym z cynamonem.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: czym zastąpić kardamon,Czym mozna zastapic kardamon w kremie