Serduszka z konfiturą

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • szklanka gęstej konfitury
  • żółtko do posmarowania
  • 6 łyżek grubego trzcinowego cukru do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do sporej wysokiej miski. Następnie wkruszyć drożdże, po czym powoli wlać do miski pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jajko bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórą z cytryny. Dodać do zaczynu, gdy podrośnie. Dokładnie wymieszać, a następnie starannie wyrobić ciasto, dodając stopniowo ciepłe ( nie gorące!) masło. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieść. Położyć na oprószoną mąkę stolnice. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Foremką w kształcie serca powycinać parzystą ilość ciasteczek. Na połowie serduszek położyć łyżeczkę konfitury. Przykryć pozostałymi ciasteczkami. Mocno zlepić brzegi ciastek. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzchy ciastek posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać cukrem trzcinowym. Ciastka ułożyć na przykrytej pergaminem blasze. Pice w temperaturze 180oC przez około 30 minut.