Buddy Valastro gotuje – Omlet z bazylią, Francuskie tosty po włosku i Pieczone ziemniaki z rozmarynem i pancettą (odc. 24)

W dwudziestym czwartym odcinku swojego programu pt. „Włoski brunch” Buddy postanowił zaszaleć i na brunch (późny lunch) przygotuje omlety z bazylią, francuskie tosty po włosku i pieczone ziemniaki z rozmarynem i pancettą.

Oryginalne nazwy przepisów: Basil Omelette, „Italian” French Toast, Roasted Rosemary Potatoes with Pancetta

Omlet z bazylią

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki posiekanej bazylii
  • 1/2 szklanki startego sera pecorino
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Rozmieszaj jajka w misce, dodaj bazylię, ser, sól i pieprz.
  2. Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem na średnim ogniu. Daj na patelnię oliwę z oliwek i masło. Wylej jajka, zmniejsz ogień i smaż omlet z jednej strony. Gdy omlet usmaży się z jednej strony, delikatnie przełóż go na talerz a następnie odwróć go i przełóż na patelnię z powrotem nieusmażoną stroną do dołu. Smaż chwilę a następnie ściągnij z patelni i podawaj.

 

Francuski tost po włosku

Składniki:

  • 1 bochenek włoskiego chleba Panettone (można zastąpić zwykłym chlebem tostowym)
  • 4 duże jajka + 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki half’n’half (mieszanki słodkiej śmietanki 30% i tłustego mleka)
  • 1/4 szklanki likieru amaretto
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 5-6 łyżek masła, według potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Usuń papier z chleba Panettone. Podziel bochenek na 4 części, owiń jeden kawałek i odłóż na bok. Pokrój 3 ćwiartki chleba na kanapki o grubości ok. 2,5 cm. Z każdej ćwiartki zostanie Ci jedna zaokrąglona kanapka – ją możesz zjeść gdyż nie będzie nam potrzebna. Powinniśmy mieć 6 kanapek.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Rozgrzej dużą patelnię tak, aby bez problemu zmieściły się na niej naraz po 3 kanapki. Dodaj na patelnię masło i poczekaj aż się rozpuści.
  3. Zamocz każdy kawałek chleba w mieszance z jajek. Smaż kanapki z każdej strony po 3-4 minuty do uzyskania brązowego koloru na wolnym ogniu.
  4. Chleb sam w sobie jest słodki, ale można podawać go wysmarowanego masłem i posypanego cukrem pudrem.

 

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i pancettą

Składniki:

  • 500 g średnich ziemniaków z czerwoną łupiną
  • 170 g cienko pokrojonej pancetty
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Włóż ziemniaki do garnka z zimna osoloną wodą, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój je na ćwiartki.
  2. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią boczek pancetta i smaż aż do wytopienia się odrobiny tłuszczu ale nie doprowadzaj do tego, by pancetta stała się chrupiąca (będziemy ją jeszcze smażyć z ziemniakami). Dodaj ziemniaki na patelnie i obtocz je w tłuszczu. Dodaj oliwę, rozmaryn, sól i pieprz.
  3. Smaż całość przez 15 minut, potem wymieszaj całość i smaż kolejne 15 minut. Powtarzaj ten proces 1 lub dwa razy aż ziemniaki będą brązowe i chrupiące.