Pasztet z selera

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 25 dkg żółtego sera
  • 20 dkg pieczarek
  • 10 dkg masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 cienkie kromki bułki wrocławskiej
  • 10 dkg śliwek kalifornijskich
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg ziaren sezamu
  • 10 dkg ziaren słonecznika
  • świeży lub suszony koperek
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • curry
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania foremek:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Selery ugotować, ostudzić i obrać. Pieczarki oczyścić i udusić na maśle. Płatki owsiane namoczyć w mleku razem z kromkami bułki, rodzynkami, śliwkami, a następnie  zemleć razem z selerem i pieczarkami. Dodać starty na tarce ser, żółtka, ziarna sezamu i słonecznika, przyprawy oraz olej delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Masę wyłożyć do wysmarowanych olejem i wyspanych bułką tartą dwóch keksówek. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pasztet podawać z zimnymi sosami, np. chrzanowym, czosnkowym