Składniki:
- 1 kg selera
- 25 dkg żółtego sera
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 cienkie kromki bułki wrocławskiej
- 10 dkg śliwek kalifornijskich
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg ziaren sezamu
- 10 dkg ziaren słonecznika
- świeży lub suszony koperek
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- curry
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Do przygotowania foremek:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Selery ugotować, ostudzić i obrać. Pieczarki oczyścić i udusić na maśle. Płatki owsiane namoczyć w mleku razem z kromkami bułki, rodzynkami, śliwkami, a następnie zemleć razem z selerem i pieczarkami. Dodać starty na tarce ser, żółtka, ziarna sezamu i słonecznika, przyprawy oraz olej delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Masę wyłożyć do wysmarowanych olejem i wyspanych bułką tartą dwóch keksówek. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pasztet podawać z zimnymi sosami, np. chrzanowym, czosnkowym