Buddy modernizuje kilka tradycyjnych przepisów na pastę, takich jak: spaghetti carbonara, pasta pesto i pasta bolognese. Z pomocą śpieszą mama i Sergio.
Spaghetti carbonara:
Składniki:
250g boczku
1 duże jajko
1 żółtko
½ szklanki tartego sera pecorino
½ szklanki śmietany
250g spaghetti
½ szklanki groszku
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę. Wymieszaj w misce ser, jajka i śmietanę. Podsmaż na patelni pokrojony boczek ( powinien być rumiany i chrupiący). Ugotuj makaron al dente. W dużej misce wymieszaj makaron z przygotowanym sosem, boczkiem i groszkiem. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej.
Pasta pesto:
Składniki:
3 szklanki młodych liści bazylii
2 łyżky orzeszków piniowych
½ szklanki startego sera pecorino
Szczypta soli
3 małe ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W Benderze umieść bazylię, orzeszki i ser ze szczyptą soli. Połącz składniki, wrzuć czosnek, następnie zacznij wlewać delikatnym strumieniem oliwę z oliwek. Pesto możesz wymieszać z wybranym makaronem.
Sałatka z orzo:
Składniki:
5 szklanek makaronu orzo (ugotowanego al dente )
1 duża szklanka pomidorów winogronowych
2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów
¾ szklanki prażonych orzeszków piniowych
½ szklanki oliwek Kalmata, pokrojonych w plastry
250g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
¼ szklanki winnego czerwonego octu
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
2 łyżeczki świeżo posiekanego oregano
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw co najmniej na 10 minut, aby przeszły swym aromatem.
Pasta bolognese:
Składniki:
¼ szklanki niewolonego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
2 średnie łodygi selera, pokrojone w kostkę
½ kg mielonej wołowiny
½ kg mielonej wieprzowiny
½ szklanki wytrawnego białego wina
1 liść laurowy
3 szklanki rozgniecionych pomidorów bez skórki
1 szklanka wody
Gałka muszkatołowa
Tarty parmezan
Makaron Fettuccine
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Wrzuć cebulę, marchew i seler, odrobinę soli i pieprzu. Duś na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). Dodaj mielone mięso i podsmażaj aż nie będzie surowe, wtedy dodaj wino, pomidory, wodę i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Na gońcu dodaj łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Ugotuj w między czasie makaron. Podawaj makaron polany sosem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: gordon carbonara polska,pasta pesto buddy valastro,sos bolognese buddy valastro