Buddy Valastro gotuje – Małże i chorizo, Nadziewane krewetki i Sycylijska zupa rybna (odc. 30)

Buddy przygotowuje smaczną kolację z owoców morza. W dzisiejszym menu znajdą się małże i chorizo, nadziewane krewetki i sycylijska zupa rybna. Gościem będzie wujek Larry

Małże i chorizo:

Składniki:

Skórka i sok z jednej pomarańczy

½ szklanki natki pietruszki

1/3 szklanki posieknej zielonej cebulki ( część biała i zielona)

2 łyżki oliwy z oliwek

250g kiełbasek chorizo(pikantne lub słodkie)

½ małej cebuli, pokrojonej w plastry

3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry

½ szklanki wytrawnego białego wina

36 małży, oczyszczonych

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj skórkę z pomarańczy, natkę pietruszki i cebulę. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu. Zdejmij skórkę chorizo i włóż na patelnię. Smaż mieszając, aż mięso się rozpadnie i będzie lekko brązowe. Dodaj cebulkę i smaż do miękkości. Dodaj czosnek, po chwili wlej sok pomarańczowy i wino. Zwiększ lekko ogień, gotuj chwilę. Umiesc małże na patelni, gotuj pod przykryciem, aż muszle się otworzą ( 3- 5 minut). Odrzuć małże, które pozostały zamknięte. Otwarte małże za pomocą łyżki cedzakowej przełóż do miski, a na patelnię dodaj masło, skórkę z pomarańczy pietruszkę i zieloną cebulkę. Małże zalej sosem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

 

Nadziewane krewetki:

Składniki:

1 kg krewetek jumbo

Sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 duża szalotka, bardzo dorobno posiekana

2 ząbki czosnku, zmielone

Biały wermut

1 ½ szklanki posypki

Szczypta pieprzu Cayenne

1 ½ łyżki posiekanego oregano

Starta skórka cytrynowa

 

Składniki posypki :

1 bochenek chleba

1 szklanka drobno startego sera pecorino

2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)

2 łyżki suszonych ziół włoskich

3 łyżki suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie posypki:

Chleb wcześniej pokrój na kromki  i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Obierz krewetki, ale pozostaw ogon. Krewetki umieść w misce, przypraw lekko solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pozostaw na jakiś czas, aby przeszły przyprawami. Na patelni rozgrzej masło i olej. Kiedy tłuszcz zacznie się pienić wrzuć cebulę i czosnek, smaż około minuty. Wlej wermut i gotuj chwilę. Wrzuć posypkę i mieszaj cały czas. Smaż aż posypka zacznie pachnieć tostami.  Zdejmij z ognia, przełóż do miski i wymieszaj z pieprzem Cayenne i skórką cytrynową. Pozostaw na 10 minut do ostygnięcia. Każdą krewetkę wypełnij łyżką farszu i umieść na blasze do pieczenia. Krewetki posyp odrobiną posypki i skrop oliwą z oliwek. Piecz 12 -15 minut, podawaj z kawałkami cytryny.

 

Sycylijska zupa rybna:

Składniki:

½ szklanki oliwy z oliwek

½ szklanki posiekanej w kostkę cebuli

½ bulwy kopru włoskiego, posiekana w kostkę

Sól i pieprz

2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry

½ szklanki wloskiego białego wina

400g pomidorów z puszki ( z sokiem)

2 kostki bulionu z owoców morza

1 kg filetów ryby białomięsnej, pokrojone w prostokąty

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ciabatta

Pasta szafranowa

Składniki pasty szafranowej:

Szczypta szafranu

1 łyżka wrzącej wody

1 żółtko

Sok i skórka z jednej cytryny

½ szklanki oliwy z oliwek

½ szklanki oleju Canova

Sól

Pieprz

 

Przygotowanie pasty szafranowej:

W małej miseczce namocz szafran w wodzie na 5 minut. Do blendera wrzuć żółtko, skórkę oraz sok z cytryny i natkę pietruszki. W czasie miksowania powoli wlewaj olej, dodaj szafran. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Przechowuj w lodówce.

 

Przygotowanie:

Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni.  Na gorącą oliwę wrzuć cebulę i koper włoski, dopraw szczyptą soli. Smaż 5-7minut, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej wino, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory i duś 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię połóż rybę, tak aby sos całkowicie przykrywał mięso. Duś pod przykryciem 5 minut. Sprawdź delikatnie mieszając czy ryba jest ugotowana. Podawaj z grilowaną ciabattą i pastą szafranową.