Buddy Valastro gotuje – Panini z kurczakiem i pesto oraz z szynką prosciutto i papryką, Zupa z małży (odc. 34)

Buddy przygotuje panini z kurczakiem i pesto oraz z szynką prosciutto i papryką. Ciotka Frannie przygotowuje zupę z małży rodem z Manhattanu.

 

Panini z kurczakiem i pesto:

Składniki:

2 podwójne niewielkie  piersi z kurczaka

Oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku, zgnieciony

Sól

8 kromek chleba na zakwasie

4 łyżki Pesto z bazylii

4 łyżki Pesto z suszonych pomidorów

8 cienkich plastrów sera provolone

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka lekko rozbij, aby nie były zbyt grube,  natrzyj solą i czosnkiem, skrop oliwą z oliwek i pozostaw na 15 minut w misce. Na gorącej patelni lub na grilu usmaż mięso. Rozgrzej opiekacz do panini. Rozsmaruj Pesto z bazylii na czterech kromkach chleba, połóż po dwa plastry sera. Na ser połóż przygotowane wcześniej mięso. Pozostałe cztery kromki chleba posmaruj Pesto pomidorowym. Posmarowaną stroną przykryj mięso. Skrop chleb z wierzchu oliwą z oliwek. Opiekacz do panini wysmaruj oliwą z oliwek i umieść kanapki naoliwioną stroną do dołu. Piecz, aż będą brązowe, a ser w środku się rozpuści.

 

Panini z szynką prosciutto i papryką:

Składniki:

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

1 łyżeczka mielonego rozmarynu

¼ szklanki oliwy z oliwek

8 kromek chleba na zakwasie

8 plastrów szynki prosciutto

8 plastrów świeżej mozzarelli

8 plastrów podsmażonej czerwonej papryki

Oliwa z oliwek do skorpienia kanapek

Przygotowanie:

20 minut przed przygotowaniem połącz w misce czosnek, rozmaryn i oliwę z oliwek. Rozgrzej opiekacz do panini. Posmaruj z jednej strony wszystkie kromki przygotowaną wcześniej oliwą. Na cztery kromki ułóż po dwa plastry prosciutto. Na szynkę połóż po dwa plastry mozzarelli i paprykę. Przykryj kanapki naoliwionymi częściami kromek do dołu. Z wierzchu skrop kanapki oliwą z oliwek. Opiekacz do panini wysmaruj oliwą z oliwek i umieść kanapki naoliwioną stroną do dołu. Piecz, aż będą brązowe, a ser w środku się rozpuści.

 

Zupa z owoców morza:

Składniki:

24 małże

2 szklanki soku z małży

2 szklanki niewolonego bulionu drobiowego

1 łyżka neutralnego oleju

2 grube plastry wędzonego boczku, pokrojone w paski

1 średni por, pokrojony w cienkie półksiężyce

2 młode łodygi selera, pokrojone w cienkie plastry

Szczypta soli

4 duże ząbki czosnku, zmielone

2 średnie ziemniaki , obrane, umyte i pokrojone w kostke

½ łyżeczki czarnego pieprzu

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę z sokiem

1 liść laurowy

3 gałązki tymianku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:

Oczyść małże dokładnie w zimnej wodzie. W dużym garnku umieść małże, sok z małży i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut, aż małże się otworzą. Wyjmij małże ( te które się nie otworzyły odrzuć). Bulion przecedź przez cienkie sitko. Kiedy małże ostygną pokrój je grubo. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek i wrzuć boczek. Kiedy boczek podsmaży się dodaj pora i seler, dopraw szczyptą soli. Podsmażaj aż warzywa będą miękkie. Dodaj czosnek, wymieszaj, następnie dodaj ziemniaki, dopraw pieprzem. Dodaj pomidory z sokiem, zalej wszystko przygotowanym wcześniej bulionem, wrzuć  tymianek i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie ( około 20 minut). Na końcu wrzuć do garnka małże i pietruszkę.

 

Chipsy włoskie:

Składniki:

1 duży ziemniak pokrojony w cienkie plastry

Olej rzepakowy

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki tymianku

2 łyżeczki pietruszki

2 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w garnku olej rzepakowy. Kiedy będzi gorący wrzuć ziemniaki i smaż 5 – 7 minut. Po wyjęciu z gorącego tłuszczu osusz na papierze i posyp mieszanką przypraw.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: panini zupa,zupa z panini