Buddy zaprasza na wspaniałe śniadanie inspirowane włoskimi smakami. Na stole znajdzie się polenta po florencku z jajkami w koszulkach i bananowy napój o smaku cappuccino.
Oryginalne nazwy przepisów: Polenta Florentine with Poached Eggs, Sausage Breakfast Strata, Fresh Fruit with Honeyed Mascarpone, Cappuccino Banana Smoothie.
Polenta po florencku
Składniki:
- 4 szklanki tłustego bulionu drobiowego
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka
- 1 ¼ łyżki masła
- ½ szklanki tartego parmezanu
- Sól , pieprz
- 250g liści szpinaku, umytych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 4 duże jajka
- odrobina octu
Przygotowanie:
- W głębokim rondlu zagotuj bulion, mleko i dwie łyżki masła. Wsyp powoli mąkę kukurydzianą. Mieszaj drewnianą łyżką cały czas, aż masa zgęstnieje ( 3 -5 minut). Dodaj ser, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podduś liście szpinaku, dopraw je solą i pieprzem.
- W rondelku zagotuj wodę z odrobiną octu. Zamieszaj wodę, tak aby powstał wir. W środek wbij jajko. Delikatnie zagarniaj białko do środka. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawaj polentę z jajkiem i podduszonym szpinakiem.
Zapiekane kiełbaski
Składniki:
- włoskie kiełbaski (bez osłonek)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula posiekana w kostkę
- grzyby cremini
- 1 łyżeczka papryki chili w proszku
- 2 szklanki czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę
- 8 jajek
- ¾ szklanki mleka
- sól
- pieprz
- 1 szklanka tartego sera fontina
Przygotowanie:
- Na dużej patelni podsmaż na oliwie z oliwek kiełbasę, aż zbrązowieje i rozpadnie się. Dodaj cebulę, grzyby i chili. Smaż około 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Podsmażoną kiełbasę przełóż do naczynia do pieczenia.
- W misce wymieszaj dokładnie mleko i jajka, na końcu dodaj kawałki chleba.
- Wszystko wlej do naczynia z kiełbasą i dobrze wymieszaj. Z wierzchu posyp serem.
- Trzymaj w lodówce przez noc. Rano upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC (około godzinę).
Owoce z miodem i mascarpone
Składniki:
- 1 szklanka mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- 4-5 szklanek owoców ( takich, które lubisz)
- ¼ szklanki posiekanych prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mascarpone, miód i wanilię. Dodaj śmietanę.
- W pucharku umieść pokrojone owoce, połóż na nie przygotowaną masę. Udekoruj miodem i orzechami laskowymi.
Napój bananowy z nutką capuccino
Składniki:
- 3-4 kostki lodu
- 1 dojrzały banan, zamrożony i pokrojony w kostkę
- 1 ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- gałka muszkatołowa
- cynamon
Przygotowanie:
- Składniki połącz używając blendera. Udekoruj odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Podawaj natychmiast.