Gotuj i chudnij – Kluski z sezamem i orzeszkami ziemnymi (odc. 13)

Kluski z sezamem i orzeszkami ziemnymi (źródło: mylifetime.com)Przepis pochodzi z programu „Gotuj i chudnij” emitowanego na antenie telewizji TVN Style.

Kluski z sezamem i orzeszkami ziemnymi

Ilość porcji: na 6 osób

Ilość kalorii na porcję: 308 kcal

Składniki:

  • ok. 200 gr pełnoziarnistego spaghetti

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego o obniżonej ilości sodu
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 limonka
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Dodatki:

  • 1/2 torebki mixu sałatki colesław
  • 1/2 szklanki czerwonego pieprzu
  • 1/2 szklanki kolendry, posiekanej
  • 1/2 limonki, wyciśniętej
  • 1/2 szklanki jabłka
  • 1/2 szklanki jicama
  • 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
  • 2 szalotki, odmiana julienne
  • 1/2 szklanki suchych prażonych orzeszków ziemnych do przybrania
  • posiekana kolendra do dekoracji
  • kawałki limetki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku i gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w małej misce przy pomocy trzepaczki. Dodaj sos do makaronu i wymieszaj.
  3. Wymieszaj sałatę z czerwoną papryką i kolendrą, wyciśnij do sałaty sok z połowy limetki i wymieszaj.
  4. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i włóż do lodówki na jedną godzinę. Udekoruj danie orzeszkami ziemnymi, kolendrą i kawałkami limetki. Podawaj.