Przepisy kuchni świata

Gotuj i chudnij – Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem

Przepis pochodzi z programu „Gotuj i chudnij”. Oryginalna nazwa przepisu: Chicken Caesar Salad.

Składniki na sałatkę:

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Nasmaruj kurczaka odrobiną oliwy. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż piersi z kurczaka po 4-5 minut z każdej strony.
  3. Przygotuj tosty z bagietki. Pokrój bagietkę po przekątnej i kawałki wyłóż na papierze do pieczenia i pokrop je oliwą z oliwek. Piecz pieczywo przez 10 minut aż będzie chrupkie. Natrzyj tosty czosnkiem.
  4. Gdy piersi z kurczaka będą już usmażone, przykryj patelnie folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika  na najwyższą półkę na 15 minut.
  5. Umyj sałatę i osusz ją ręcznikiem lub suszarką (wirówką) do sałaty.
  6. Delikatnie wrzuć do gotującej wody jajko i gotuj je przez dokładnie 5 minut. Po ugotowaniu zalej jajko zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Wszystkie składniki sosu wrzuć do miski i mieszaj do połączenia składników. Spróbuj i ewentualnie przypraw do smaku.
  8. Wrzuć sałatę do miski z sosem. Wymieszaj aby sos dokładnie pokrył sałatę. Dodaj starty parmezan i rukolę. Wymieszaj ponownie.
  9. Wyjmij kurczaka z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, pokrój w plasterki po przekątnej. Dodaj kurczaka do sałaty.
  10. Podawaj sałatkę z tostami z bagietki oraz połową jajka gotowanego na miękko. Na końcu posyp sałatkę świeżo mielonym pieprzem, nasionami słonecznika i podawaj.

Źródło: mylifetime.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z kurczakiem cezar pascal