Kebab
Przepis pochodzi z programu kulinarnego „Gotuj i chudnij”.
Składniki do marynaty:
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- szczypta papryki wędzonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i biały pieprz
- 2 piersi z kurczaka (hodowla ekologiczna), pokrojone w paski 2 cm
Składniki na sos czosnkowy:
- 150 g 0% tłuszczu jogurt grecki
- 1 ząbek czosnku, obrany i tarty
- 1 łyżka posiekanej pietruszki płaskich liści
- sok z połówki cytryny
- sól
Składniki do kebaba:
- 2 wrapsy (tortille)
- ogórki konserwowe, pokrojone
- pomidory, pokrojone
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić marynatę wymieszaj razem czosnek, olej, paprykę i przyprawy.
- Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
- Sos czosnkowy: wymieszać jogurt, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i szczypta soli. Może to być nawet jeden dzień wcześniej.
- Rozgrzej grill. Nadziej kawałki kurczaka na drewniane szpikulce (szpikulce moczyć przed ich użyciem, nie spalą się).
- Połóż kebaby na grillu i piecz przez pięć minut na każdej stronie, lub dopóki się nie upieką. Połóż wrapsy na dwa talerze i nałóż sos czosnkowy.
- Połóż dwa liście sałaty na każdym wrapsie, dodaj pokrojone pomidory, ogórki i kebab z odrobiną tabasco.
- Podawać natychmiast.