Lazania light
Składniki:
- sos serowy (przepis poniżej)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 gałązki selera
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 400g chudej mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 315ml czerwonego wina
- 400g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 cukinie
- 1 słoik marynowanej papryki
- 4 płaty lasagne
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie z mięsem. Dodać wino, puszkę pomidorów, liść laurowy, rozmaryn, tymianek i przecier pomidorowy. Cukinię pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na grillu. Układać wszystko cienkimi warstwami w naczyniu żaroodpornym:
- mięso z warzywami
- grillowane plastry cukinii
- mięso z warzywami
- płaty lasagne
- mięso z warzywami
- papryka
- polać sosem serowym
- posypać serem
2. Piec 20-30 minut.
Sos serowy
Składniki:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 500ml chudego mleka
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 40g cheddara
Sposób przygotowania:
Wszystko dodawać po kolei do rondla i podgrzewać bez przerwy mieszając.