Gotuj i chudnij – Lazania light

Lazania light

Składniki:

  • sos serowy (przepis poniżej)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g chudej mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 315ml czerwonego wina
  • 400g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cukinie
  • 1 słoik marynowanej papryki
  • 4 płaty lasagne

 Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie z mięsem. Dodać wino, puszkę pomidorów, liść laurowy, rozmaryn, tymianek i przecier pomidorowy. Cukinię pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na grillu. Układać wszystko cienkimi warstwami w naczyniu żaroodpornym:

  • mięso z warzywami
  • grillowane plastry cukinii
  • mięso z warzywami
  • płaty lasagne
  • mięso z warzywami
  • papryka
  • polać sosem serowym
  • posypać serem

2. Piec 20-30 minut.

Sos serowy

Składniki:

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500ml chudego mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 40g cheddara

Sposób przygotowania:

Wszystko dodawać po kolei do rondla i podgrzewać bez przerwy mieszając.