Gastronomia ekonomia: Kubełek chrupiącego kurczaka pułkownika Merretta (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: Colonel Merrett’s bucket of chicken.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut – 1 godzina
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • 4 pałki z kurczaka,
  • główka czosnku (opcjonalnie),
  • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
  • 1 łyżeczka soli selerowej,
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 300 ml mleka,
  • 1 litr oleju roślinnego,
  • 4 ziemniaki, ugotowane i schłodzone przez noc w lodówce,
  • ½ główki białej kapusty bez głąba, drobno poszatkowanej,
  • 1 duży ogórek starty na tarce o grubych oczkach,
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach,
  • 1 czerwona cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki,
  • 100 g majonezu

Sposób przygotowania:
Zalej kawałki kurczaka, czosnek i tymianek (opcjonalnie) zimną wodą, doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny i gotuj 30 min. Odstaw garnek z kurczakiem do ostygnięcia i wymieszaj w misce mąkę z kminem, pieprzem kajeńskim, solą selerową, mieloną gorczycą i starannie wymieszaj. Wyjmij kawałki kurczaka z wywaru, osusz starannie papierowym ręcznikiem i obtocz w mące z przyprawami. Do drugiej miski wlej mleko i zanurzaj w nim kawałki kurczaka. Obtocz je w mące z przyprawami po raz drugi – dzięki temu będą chrupiące po usmażeniu. Wlej olej do dużego garnka, żeby wypełnił go w połowie i podgrzej do temp. 170 stopni C. Kiedy kawałek chleba wrzucony do oleju zaskwierczy i od razu usmaży się na złocisty kolor, temperatura jest właściwa. Smaż po 2-3 kawałki kurczaka, wkładając je do oleju łyżką cedzakową. Obracaj je delikatnie i smaż ok. 5 min, aż będą złociste i zagrzeją się aż do kości. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pokrój ziemniaki na ćwiartki i zanurz w gorącym oleju na 2-3 min, aż się zezłocą. Odłów je łyżką cedzakową, wymieszaj w misce warzywa z majonezem i podawaj porcje kurczaka z ziemniakami i sałatką coleslaw.

Źródło: kuchnia.tv