Gastronomia ekonomia: Jednogarnkowe danie z parówkami (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: Hot dog hotpot.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10-30 minut
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 g średniej cebuli, obranej i pokrojonej na plasterki,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane,
  • 8 parówek frankfurterek, pokrojonych na 2-cm kawałki,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • 450 g dojrzałych pomidorów sparzonych wrzątkiem i obranych ze skórki,
  • 400 g białej kapusty, bez głąba, posiekanej,
  • 2 łyżki musztardy diżońskiej albo ziarnistej,
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 400 g świeżego makaronu jajecznego,
  • 500 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:
Rozgrzej masło w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę, czosnek i parówki i smaż przez 5 min, aż delikatnie się zrumienią. Dopraw zawartość rondla solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, zmniejsz ogień, przykryj rondel pokrywką i duś 5 min, aż cebula będzie złocista, mieszając od czasu do czasu. Przekrój pomidory na połówki i usuń pestki. Posiekaj miąższ. Wymieszaj cebulę i parówki z musztardą i octem winnym, zwiększ płomień i odparuj płyn. Dodaj kapustę, wymieszaj, przykryj rondel pokrywką i podduś kapustę, aż zmięknie. Dodaj makaron, starannie wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Dodaj pomidory, przemieszaj i podawaj w miskach.

Źródło: kuchnia.tv