Gastronomia ekonomia: Navarin z jagnięciny (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: Navarin of lamb.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania:  30 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki jagnięcej, oczyszczonej z tłuszczu i ścięgien, pokrojonej w kostkę o boku ok. 5 cm,
  • 1½ łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula, obrana i drobno pokrojona,
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół poziomo,
  • 350 ml wytrawnego białego wina,
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki,
  • listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku,
  • listki z 3-4 gałązek świeżego rozmarynu,
  • 500 ml zimnego bulionu jagnięcego albo drobiowego,
  • 450 g mieszanych sezonowych warzyw, obranych i pokrojonych na kawałki równej wielkości,
  • 50 g masła

Składniki dodatkowe:

  • 250 g puree ziemniaczanego

Sposób przygotowania:
Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie kawałki mięsa. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym żaroodpornym garnku, na średnim ogniu. Ułóż na dnie 1/3 jagnięciny i smaż po 3 min z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż z powrotem na talerzu z mąką i obsmaż kolejne porcje mięsa. Dolej do garnka drugą łyżkę oleju i podsmaż czosnek mieszając, aż się zrumieni. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-8 min, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaj posiekane pomidory, zioła i wszystko wymieszaj. Gotuj ok. 5 min, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej zimny bulion i włóż mięso do garnka – płyn musi przykrywać mięso. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj 1½ godz. mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie miękka. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie przez 2-3 min i odsącz. Podgrzej w rondlu masło na dużym ogniu, dodaj zblanszowane warzywa i smaż 1-2 min mieszając. Podziel puree ziemniaczane między 4 talerze, nałóż porcje jagnięciny, a na wierzch warzywa.

Źródło: kuchnia.tv