Szynka wieprzowa pieczona w całości
Składniki:
- 1 cała szynka z kością wagi ok. 4 – 5 kg
- 4 łyżki ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 5 – 6 łyżek miodu
- 10 ząbków czosnku
- 5 jabłek
- 3 cebule
- 1 główka białej kapusty
- 5 liści laurowych
- 750 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki razowej
- 750 ml soku ze świeżych jabłek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz, olej
Marynata:
- kmin rzymski rozcierany w rękach,
- ziarna jałowca, rozgniecione,
- 2 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
Sposób przygotowania:
Natrzeć marynatą szynkę wieprzową. Pokroić jabłka na ćwiartki a następnie trochę posiekać. Pokroić cebulę na duże kawałki. Wymieszać jabłka z cebulą w misce i dodać posiekany czosnek. Wyłożyć na blachę liście kapusty, na to wysypać jabłka z cebulą, położyć na to szynkę. Położyć na wierzch kilka liści laurowych i przykryć liściami kapusty. Wymieszać wino z miodem, ubijać i dodać posiekany czosnek. Włożyć szynkę do pieca palonego węglem na blaszy nad żarem, polać odrobiną marynaty i piec 2 godziny. Szynkę można również piec w piekarniku rozgrzanego do temperatury 150-160 stopni. Podczas pieczenia trzeba co jakiś czas polewać mięso marynatą.
Żeberka z kiszoną i słodką kapustą duszone w rosole z dodatkiem sosu cebulowego
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1l bulionu
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g świeżej białej kapusty
- 3 łyżki masła
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz, olej
Sos:
- masło,
- mąka razowa,
- czosnek,
- jabłka
Sposób przygotowania:
Kroimy żeberka na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Obsmażamy żeberka na patelni z oliwą z obydwu stron. Kroimy cebulę drobno w piórka. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy cebulę i dodajemy czosnek, zalewamy bulionem, doprawiamy majerankiem i gotujemy aż cebula zmięknie. Dodajemy kapustę do garnka i kładziemy na niej obsmażone żeberka. Na wierzch żeberek kładziemy posiekaną słodką, surową kapustę i dodajemy trochę majeranku i liścia laurowego. Dolewamy bulionu, aby przykrył żeberka i gotujemy ok. godziny. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, aby otrzymać świeży sok jabłkowy. Nastęnie wrzucamy masło na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy mąki razowej i czosnku. Smażymy chwilę i wlewamy sok z jabłek cały czas mieszając. Zagotowujemy sos, doprawiamy majerankiem. Podajemy żeberka z kapustą, polane na wierzchu sosem.
Źródło: TVP
Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa zeberka w kapuscie,okrasa łamie przepisy szynka pieczona,okrasa łamie przepisy szynka wieprzowa,okrasa łamie przepisy w soli szynka,pieczona szynka okrasy karola,smakiczasu tvp pl żeberka,zeberka w kapuscie okrasa