Ilość porcji: na 4 osoby.
Składniki:
- 50 dkg parówek,
- 25 dkg ryżu,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- 5 pomidorów,
- 1 ostra papryka,
- 2 zielone papryki,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać oczyszczone i pokrojone papryki oraz pomidory.
- Przyprawić solą i pieprzem, wlać 2-4 łyżki wody i dusić 20 min.
- Ryż ugotować na sypko.
- Parówki pokroić na plasterki, obsmażyć na 1 łyżce masła razem z oregano i słodką papryką.
- Połączyć warzywa, ryż, parówki.
- Wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut.