Pączki

PączkiSkładniki:

  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka alkoholu,
  • 125 g margaryny,
  • 200 g marmolady.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i połowie szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, rozczyn z drożdży oraz roztopioną margarynę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki. Na każdy nakładać marmoladę i formować pączki.
  4. W rodnlu z rozgrzanym olejem smażyć pączki do zarumienienia.
  5. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zobacz porady jak przygotować najlepsze pączki.