Smaki czasu z Karolem Okrasą – Wędzone pstrągi z sałatką z selera i kiszonej kapusty, Wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego wina i pieczonymi ziemniakami (odc. 37)

W tym odcinku wszystko o wędzeniu. Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do warmińskiej osady Guzowy Piec. Opowie, jak się wędzi w tradycyjnej wędzarni zbudowanej z cegły, a także podpowie jak wykonać na działce prowizoryczną wędzarnię ze zwykłej starej beczki. Pokaże też jak przyrządzić ryby i mięso do wędzenia Razem ze swoim gościem, szefem kuchni i znawcą wędzenia p. Dariuszem Strucińskim, Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Najpierw uwędzi świeże pstrągi, które poda z sosem majonezowym i ciepłą sałatką z selera i kiszonej kapusty. Drugą potrawą będą wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego sera i pieczonymi w piecu ziemniakami.

Wędzone pstrągi z sałatką z selera i kiszonej kapusty

Przepis w przygotowaniu

 

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego wina i pieczonymi ziemniakami

Przepis w przygotowaniu