Przepisy kuchni świata

Smaki czasu z Karolem Okrasą – Zapiekanka z ziemniaków i grzybów oraz Sandacz zapiekany z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni (odc. 36)

Karol Okrasa wybrał się na Mazury w odwiedziny do Dariusza Dziedzickiego. Razem przygotowują dania z kuchni mazurskiej z suszonymi grzybami w głównej roli: zapiekankę z ziemniaków i grzybów oraz sandacza zapiekanego z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni.

Sandacz zapiekany z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Grzyby moczymy, po czym gotujemy do miękkości i odcedzamy z wywaru.

2. Cebulę i słoninę kroimy w drobną kostkę.

3. Na patelni podsmażamy słoninę, aż wytopią się rumiane skwarki, dorzucamy cebulę i grzyby; wszystko przesmażamy 10 minut.

4. Przesmażone grzyby z cebulą przekładamy do blendera, dodajemy bułkę tartą, po czym mielimy na gładką, jednolitą masę; następnie doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy surowe jajko i dalej miksujemy – farsz na rybę gotowy.

5. Na blachę do pieczenia kładziemy pergamin, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem; układamy filety z sandacza (skórą do dołu; z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku; na filety kładziemy równą, półcentymetrową warstwę grzybowego farszu.

6. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 10 – 12 minut.

7. Miód rozpuszczamy w naczyniu, dorzucamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki dynię oraz masło; chwilę smażymy, mieszając; doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny; kiedy dynia zmięknie, dorzucamy przesiekaną kiszoną kapustę; dusimy chwilę, aż ta lekko zmięknie.

8. Na talerze wykładamy ciepłą sałatkę z dyni i kapusty, na nie zaś pokrojonego w ładne kawałki pieczonego z grzybami sandacza.

Zapiekanka z ziemniaków i grzybów

Składniki:

Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby (za wyjątkiem kilku) moczymy i gotujemy do miękkości; następnie kroimy je w paski.
2. Obrane ziemniaki i czosnek kroimy w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
3. W naczyniu, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, po czym zalewamy słodką śmietanką; kiedy ta się zagotuje, zmniejszamy ogień, dorzucamy rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem; dokładamy partiami grzyby i ziemniaki, stale mieszając; wszystko dusimy, aż sos lekko się zagęści.
4. Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem, po czym wysypujemy zmielonymi w blenderze bułką tartą i pozostawionymi wcześniej suszonymi grzybami; łyżką cedzakową przekładamy do niego ziemniaki z cebulą i grzybami, na koniec zalewamy wszystko pozostała śmietaną.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na godzinę; gotową zapiekankę przekładamy na głębokie talerze.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: grzyby okrasa,okrasa zapiekanka ziemniaczana z rybą,sandacz z piekarnika z grzybami