Jajka w koszulkach (jajka poszetowe, bez skorupki, perduty, jajka molet)

Jajka w koszulkach (źródło: sxc.hu)Jajko w koszulkach to jajko gotowane bez skorupki. Czasem używa się nazwy jajko poszetowe, perdut, jajko molet. Wyglądem i smakiem przypomina jajko sadzone (ale nie jest smażone tylko gotowane).

Jak ugotować jajko bez skorupki?

  1. Woda do gotowania jajek nie powinna się zbyt mocno gotować.
  2. Aby jajko nie pękało należy dolać trochę octu (spirytusowego lub winnego) – 5 łyżek na 1,5 litra wody.
  3. Jajka powinny być schłodzone – prosto z lodówki – dzięki temu białko trzyma się razem i nie rozlatuje podczas gotowania.
  4. Należy wbić delikatnie jajko do gotującej się wody i przy pomocy łyżki przekręcać żółtko oblewać je półpłynnym jeszcze białkiem aż białko całkiem się zetnie. Gotowanie jajka nie powinno trwać dłużej niż ok. 5 minut aby żółtko było jeszcze półpłynne (jak w jajku gotowanym na miękko).
  5. Delikatnie przy pomocy łyżki wyjąć jajko z wody i podawać.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: jaja poszetowe,jajka po szkocku,jajka poszetowe,jajka gotowane na wodzie bez skorupki,jajka w koszulkach,jajo poszetowe,perduty