Szarlotka Basi

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 kostka i 2 łyżki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 surowe żółtko
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • bułka tarta do posypania

Składniki na masę:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, przetarte przez sito ugotowane żółtka, surowe żółtko, proszek do pieczenia, margarynę. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować, przełożyć do formy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte na tarce jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem położyć na cieście. Pozostałe białka ubić z 4 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. Pianę położyć na jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na wierzch szarlotki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Posypać cukrem pudrem.