Buddy Valastro gotuje – Stek au poivre, Sałatka z endywii z pancettą i jajkiem, Czekoladowe eklerki (odc. 8, sezon 2)

W tym odcinku Buddy i Mauro przygotowują ucztę dla Lisy i Madeline. Na stole pojawi się stek au poivre, sałata z endywii z pancettą i jajkiem i czekoladowe eklerki.

Oryginalne nazwy przepisów: Steak Au Poivre, Frisée Salad With Pancetta and Poached Eggs, Chocolate Éclair.

Stek Au Poivre

Stek Au Poivre (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut

Składniki:

  • 2 steki po ok. 300 g, o grubości 3 cm
  • 2 łyżki różnokolorowych ziaren pieprzu: czarnych,
  • białych, różowych etc.
  • sól gruboziarnista
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1/2 szklanki domowego lub niskosolonego bulionu
  • wołowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do przyozdobienia

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do woreczka foliowego ziarenka pieprzu i przy pomocy tłuczka porozbijaj je. Rozbij lekko stek i natrzyj pieprzem i solą z obydwu stron.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej rzepakowy. Połóż steki na patelni i smaż raz obracając po 5 minut na każdą stronę aż będą średnio wysmażone. Zdejmij steki z patelni i wyłóż na talerz.
  3. Na patelnię z tłuszczem ze smażenia dodaj szalotki i smaż na średnim ogniu aż zmiękną. Wlej bulion wołowy
  4. i gotuj przez chwilę. Zwiększ ogień, dodaj brandy i gotuj aż sos zredukuje się o połowę.
  5. Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj łyżkę masła i mieszaj aż się rozpuści.
  6. Podawaj stek oblany sosem i przyozdobiony posiekaną natką pietruszki.

Sałata z endywii z pancettą i jajkiem

Sałata z endywii z pancettą i jajkiem (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 350 g endywii, umytej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 170 g pancetty (lub boczku) pokrojonego w cienkie plasterki a następnie 1 cm kawałki
  • 1 średnia szalotka, posiekana
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól gruboziarnista i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki białego wina
  • 4 duże jajka o temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij z endywii końcówki łodyg, porwij liście na kawałki wielkości kęsa, umieść je w misce i odstaw na bok.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż pancettę na średnim ogniu aż będzie chrupiąca. Przełóż ją na ręcznik papierowy. Odlej tłuszcz z patelni pozostawiając 1 łyżkę tłuszczu na patelni.
  3. Wrzuć na patelnię szalotkę i smaż przez minutę mieszając. Dodaj octu winnego, musztardę, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Powoli dolej resztę oliwy. przykryj pokrywką i pozostaw na ogniu na czas robienia kładzionego jajka.
  4. Rozgrzej dużą patelnię i wlej do niej wodę na wysokość 3 cm, zmniejsz maksymalnie ogień. Dolej białego wina.
  5. Rozbij jajko i przelej go do szklanki. Delikatnie wlej jajko do gotującej się wody. Przy pomocy łyżki delikatnie oblewaj żółtko z góry białkiem. Gotuj jajko przez kilka minut aż białko się zetnie. Przy pomocy cedzaka delikatnie wyjmij jajko i połóż go na ręczniku papierowym.
  6. Polej przygotowanym sosem endywię i lekko wymieszaj. Rozdziel endywię pomiędzy 4 talerze, na wierzch sałaty połóż pancettę i jajko. Przypraw jajko solą i pieprzem i podawaj.

Czekoladowe eklerki

Czekoladowe eklerki (źródło: TLC)Ilość porcji: 24 eklerki
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek niesolonego masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 duże jajka

Składniki na krem:

  • 1,5 szklanki pełnego mleka
  • ziarna wanilii wyskrobane z jednej laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki przesianej mąki do wypieków
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki miękkiego solonego masła

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g półsłodkiej pokruszonej czekolady

Sposób przygotowania ciasta:

  1. W małym rondelku zagotuj wodę, masło i sól, rozpuść masło. Dodaj mąkę i cały czas gotując mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i zacznie formować się w kulkę.
  2. Przełóż ciasto do miski miksera, miksuj na niskich obrotach powoli dodawając po jednym jajku. Użyj ciasta natychmiast (bez schładzania go).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni.
  4. Na papierze do pieczenia przy pomocy łyżki zrób z ciasta podłużne paski w kształcie biszkoptów (2,5 cm szerokości, 7,5 cm długości, 5 cm przerwy pomiędzy nimi).
  5. Piecz eklerki ok. 15-20 minut. Nie otwieraj piekarnka podczas pieczenia. Po upieczeniu pozostaw eklerki do wystudzenia na 20 minut. Na końcu każdej eklerki wykonaj koniuszkiem palca otwór.

Sposób przygotowania kremu:

  1. W rondelku wymieszaj mleko z ziarenkami wanilii na średnim ogniu. W średniej wielkości misce wymieszaj cukier, mąkę i żółtka aż pojaśnieją.
  2. Powoli wlewaj 1 szklankę gorącego mleka do masy z żółtkami cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie masę z żółtek wlej do pozostałej części gorącego mleka i postaw z powrotem na średnim ogniu.
  3. Gotuj cały czas delikatnie mieszając aż się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień, mieszaj przez 30 sekund aż zgęstnieje.
  4. Przełóż masę do miski, przykryj folią, odwróć miskę i pozostaw do schłodzenia. Masa może być przygotowana na tydzień przed wykonaniem eklerek.

Sposób przygotowania polewy:

  1. W małym rondelku podgrzej śmietanę na wolnym ogniu, dodaj czekoladę i mieszaj aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstaw na bok i utrzymuj ciepłe.
  2. Polewa może być przygotowana nawet 2 dni wcześniej. Wtedy należy przykryć i włożyć ją do lodówki, a gdy będzie potrzebna – podgrzać w mikrofalówce lub w zanurzonej w gorącej wodzie misce.

Sposób nadziewania eklerek:

  1. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij delikatnie eklerki kremem (nie całkiem do pełna).
  2. Zamocz wierzch eklerek w gorącej polewie czekoladowej i połóż na papierze. Pozostaw na godzinę do schłodzenia aż polewa stężeje. Podawaj schłodzone eklerki.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: cykoria endywia przepisy